Salvini belügyminiszter: Ha az EU megbüntet bennünket, 60 millió olasz fog fellázadni

 

Salvini miniszertelnök-helyettes és belügyminiszter sokadjára bizonyította, hogy keményebb, mint az acél, amikor félelmet nem ismerően elmondta, hogy Olaszország nem fogad el semmiféle EU-s büntetést. Hozzátette, ha ez mégis megtörténne, az jobban fájna Brüsszelnek, mint Rómának. Az olasz nép nem fogadja az Európai Bizottság rájuk szabott büntetését a 2019-es költségvetésük kapcsán.

Mindez reakció arra, hogy az Európai Bizottság felvetette egy kötelezettségszegési eljárás megindításának lehetőségét Olaszországgal szemben, mert meglátásuk szerint az ország költségvetési tervezete sérti a Stabilitási és Növekedési Megállapodás egyes pontjait.

Az olaszok 2019-es tervezete a költségvetési hiányt a GDP 2,4%-ra teszi, ez szükséges ahhoz, hogy finanszírozzák a legfontosabb vállalásokat és elősegítsék a növekedést.

Salvini a kompromisszumot elutasító hangnemben a következőket nyilatkozta az olasz lapoknak:

„Meg akarnak büntetni minket, de a végén ez jobban ártana az EU-nak, mint nekünk. Megőrültek, ha tényleg kötelezettségszegési eljárást indítanak ellenünk. 60 millió olasz lázadna fel egy ilyen lépés esetén.”

Geib Hajnalka