Salvini: az olaszoknak élet és halál, szabad Európa és egy iszlamista állam között kell választaniuk május 26-án

Belpolitikai népszavazásnak nevezte Matteo Salvini, az olasz kormánypárt, a Liga vezetője az európai parlamenti választást, hangsúlyozva, hogy az olaszoknak élet és halál, múlt és jövő, a szabad Európa és egy iszlamista állam között kell választaniuk május 26-án.

Salvini pártja európai választási kampányában Fossanóban hangsúlyozta, hogy a Liga számára a választás referendum lesz politikája megerősítéséről.

Az EP-választás előtt utoljára közölt felmérések szerint a Liga a legnépszerűbb párt Olaszországban, harminc-harminchárom százalék közötti támogatottsággal, ezzel maga mögé szorította a Luigi Di Maio vezette Öt Csillag Mozgalmat (M5S), amelynek támogatottsága kevéssel huszonöt százalék alatt van.

Di Maio erre úgy reagált, az M5S nem versenyre hívja, hanem képviselni akarja az olaszokat. A Corriere della Sera, a legnagyobb példányszámú olasz napilap hétfői elemzése szerint igazi leszámolás folyik a Liga és az M5S között.

Utóbbi stratégiája, hogy minél inkább jobbra tolja a Liga politikáját, vagy legalábbis így tüntesse fel Matteo Salvini kijelentéseit, arról próbálva meggyőzni az olaszokat, hogy az M5S az egyedüli, amely képes gátat szabni a nacionalista és szuverenista erőknek, amelyek fel akarják borítani Európát.

A lap megjegyezte, hogy Matteo Salvini kevéssé hisz a két kormánypárt közötti feszültséget növelő felméréseknek, amelyek véleménye szerint az olasz politikát igyekeznek destabilizálni