Saját sírjukat ássák a spanyolok: nem tarják be a karantént, az olasznál is sokkal nagyobb katasztrófa vár rájuk

Vannak, akik még mindig képtelenek betartani a karantén szabályait. A nagyvárosokban ugyanolyan dugó van, mint a rendkívüli állapot előtt és még mindig rajtakap a rendőrség embereket, akik nyaralójukba indultak el a hétvége közeledtével.

Tegnap este óta Olaszország mögött, a harmadik legfertőzöttebb országként várjuk a koronavírus-járvány igazi bummját. Közben telítődnek a kórházak, fogynak a felszerelések: az intenzív osztály dolgozói  már a betegek sorrendbe állítását javasolják.

Blokkokat, orvosi igazolást, munkahelyi papírokat kérnek a rendőrök mindenkitől, aki az utcán sétál vagy az autójában ül. Elképesztő ugyanis, hogy mennyien képtelenek betartani a karantén szabályait: van, aki minden egyes nap kiugrik a szupermarketbe egy-két termékért, csak hogy levegőt szívhasson.

A Mercadona (az ország legnagyobb élelmiszer-üzletlánca) egyik dolgozója posztjában azt írja: naponta tucatjával találkozik a kasszánál emberekkel, akik beugrottak egy zacskó szotyiért és már mennek is haza. A rendőrség ezért most már a kosarak tartalmát is ellenőrzi a legforgalmasabb boltoknál.

Még nagyobb a probléma az autósokkal: a nagyvárosokban ugyanolyan dugó van, mint a rendkívüli állapot kihirdetése előtt, de a madridi Atocha pályaudvar is tömve volt emberekkel tegnap délután. Részlet a ma reggeli híradóból, melyet feliratoztam, hogy érthető legyen.

A híradóban egy elhunyt rendőrről beszéltek, de már két egyenruhás esett áldozatul a koronavírusos betegségnek. Mindketten egészségesek voltak, mielőtt elkapták a kórt és a 30-as éveikben jártak.

A ertzaintzai (Bakszföld) rendőrök vitoriai kollégájuk előtt tisztelegtek pénteken. Több járőrautó parkolt le a város rendőrségi épülete előtt és kézfogással, tisztelgéssel fejezték ki együttérzésüket. Van, aki a kommentek között megemlíti, hogy bár a gesztus gyönyörű, de miért csupasz kézzel fognak kezet társaikkal?

A kórházak befogadóképességük határán vannak. Már hoteleket alakítottak át Madridban az enyhe tüneketeket produkáló betegeknek, akik nem igényelnek inteznív kórházi ellátást. Az IFEMA  (Madridi Expo), ahol eddig koncerteket, vásárokat tartottak, tegnap óta 5500 kórházi ággyal várja a fertőzötteket.

Szombaton 21.571 beteggel indítottuk a napot és ezzel megelőtük Iránt. Már 1.042-en haltak bele a betegségbe és mindössze 1.588-an épültek fel belőle. Túl magas azoknak a száma, akik kórházi ellátást igényelnek.

Az egészségügyi intézmények intenzív dolgozói azt javasolják, hogy kezdjék el rangsorolni a betegeket, mert eszközök híján nem tudnak majd mindenkit megmenteni. A javaslat szerint azokat az idős betegeket kapcsolnák elsősorban lélegeztetőgépre, akiknek a koronavírusos fertőzés előtt nem volt komolyabb egészségügyi problémájuk. A demenciában, például Alzheimer-kórban szenvedők állnának a lista végén, ők nem kapnának mindenáron intenzív ellátást.

A városokban egész nap fertőtlenítik a kukákat és az utcákat, miközben a hatóságok mindent megtesznek azért, hogy karanténban tartsák az embereket, de ez nem minden esetben megy egyszerűen. Cádizban például elég csúnyán elharapóztak az indulatok. Először “kurvaanyáztak” a rendbontók, majd erőszakoskodni kezdtek az intézkedő rendőrökkel.

Alicantéban több munkájuk volt az egyenruhásoknak. Két férfi egy autóból árult illegálisan maszkokat, darabját 43 euróért. Bezárattak a városban 6 kávézót, egy éttermet, egy fodrászatot, 3 bárt (az egyik tele volt reggeliző vendégekkel) illetve megbüntettek 5 gyümölcsárust, akik kivitték az utcára a termékeiket. Emellett utcán italozó illetve az iskola udvarán kosárlabdázó fiatalokat küldtek haza. Le kellett zárniuk a város fő látványosságát, a Santa Barbara várat is, mert sok külföldi ment fel túrázni, panorámaképeket készíteni. Egyik ismerősünk arról számolt be, hogy az alicantei Auchanban alig volt valaki kedd délelőtt. Szinte minden polc fel volt töltve áruval, egyedül a WC papírból volt még mindig hiány 🙂

Az alicantei reptéren már nem volt ennyire pozitív a látvány. Tömve volt a váró.

 

Benidorm (Alicante), Tenerife és Gran Canaria lakói illetve nyaralói arról számolnak be a Facebook csoportokban, hogy a külföldiek közül többen provokálják a rendőröket. Hiába zárják el a hotelek a medencéiket, többen közölték, hogy őket nem érdekli a tiltás, nyaralni jöttek, tehát fürödni is fognak. Gijónban (Asturias) egy férfit tereltek ki a tengerből, Morairában (Valencia) három fürdőző kapott büntetést, Chiclana de la Fronterában (Cádiz) fiatalok csoportját rótták meg ugyanezért valamint egy búvárt is elcsíptek a rendőrök, őt Alicantéban. A benidormi rendőrség is azt a tájékoztatást adta, hogy a turisták egész nap próbálják megszegni a fürdésre vonatkozó tilalmat. Többen átmásznak a medencék köré és a tengerpartra kihúzott szalagok alatt. Ezt a nőt szó szerint ki kellett rángatni az egyik kanári-szigeteki szálloda medencéjéből.

Végül egy kis érdekesség az állatvilágból: nem értik a galambok, hogy mi történt Benidormban (Alicante), a Costa Blanca állandóan nyüzsgő turistaparadicsomában, ahol lassan egy hete ijesztő a csend. A galambok, akiket évek óta a turisták etetnek, most nem találnak maguknak ennivalót. Amint meglátnak egy utcán sétáló embert, üldözni kezdik, hátha élelmet találnak nála.

Napok óta terjed a hír az interneten a Velencébe visszatért delfinekről, a nagyvárosokban tisztuló levegőről. Több spanyol és olasz településen is rögzítettek olyan videókat (a visszavonulni kényszerülő emberek), fotókat, melyeken vaddisznók, szarvasok és őzek járják az utcákat fényes nappal, élelem után kutatva. A természet  visszatér a városokba, míg mi karanténban ülünk 🙂