Robbantásos merénylet áldozata lett egy magyar nő Kaliforniában

Életét vesztette a magyar nő, akinek a kozmetikájában robbant fel egy bomba Los Angeles külvárosában.

Csomagba rejtett bomba robbant egy kaliforniai kisváros magyar szépségszalonjában. Az üzlet magyar tulajdonosnője a helyszínen életét vesztette, hárman pedig megsérültek. Először azt hitték, gázszivárgás okozta a detonációt, később azonban szándékos merénylet nyomaira bukkantak a hatóságok – közölte az M1 Híradója.

A csomagba rejtett bomba kedden kora délután robbant az egyik szépségszalonban. A 48 éves magyar származású tulajdonosnő a helyszínen életét vesztette, hárman pedig súlyosan megsérültek. Az M1 helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy az FBI egy robbanószerkezet darabjait találta meg a magyar szépségszalonban. A nyomozóiroda „gyanús anyagokat is talált”, amelyeket már elemeznek.

Az amerikai hatóságok kezdetben azt hitték, hogy baleset történt. Azt gyanították, hogy gázszivárgás okozta a nagyerejű robbanást. Később azonban szándékos merénylet nyomaira bukkantak. Egyelőre nem tudják, hogyan juthatott a bomba a helyszínre, meg nem erősített sajtóinformációk szerint azonban egy kézbesítő juttatta el a kozmetikába, amely egy orvosi központ első emeletén működött.

A magyar nő 15 éve élt az Egyesült Államokban a férjével, édesanyjával és felnőtt gyermekével. A magyar üzletasszonyt sokan ismerték a kaliforniai kisvárosban, a szomszédjai szerint a nő keményen dolgozott és sokat utazott. A halála előtti hetet Magyarországon töltötte, és a robbanás napján érkezett vissza Budapestről Kaliforniába.

NBC4 amerikai hírtelevízió értesülései szerint mintegy félszáz nyomozó vizsgálta át a nő lakását, a szalont és az üggyel kapcsolatban két férfit is kihallgattak. Az egyikük az áldozat férje, akivel az utóbbi félévben megromlott a nő viszonya. A másik férfi pedig egy long beach-i befektető, akinek állítólag viszonya volt a magyar nővel az elmúlt időszakban. Egyelőre az amerikai hatóságok egyiküket sem nevezeték meg gyanúsítottként.

A detonáció ereje olyan nagy volt, hogy nemcsak a szépségszalonban, de az emeletes épület több más helyiségében és a szomszédos épületekben is kárt tett. A közelben lévők az első pillanatban azt hitték, földrengés történt. A rendőrség és a sürgősségi szolgálatok nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre.
A sebesülteket kórházban ápolják, nincsenek életveszélyben. Az áldozat szomszédja a Los Angeles Times című hírportálnak elmondta, hogy a család sokkos állapotban van, és próbált kapcsolatba lépni magyarországi rokonaikkal. A kisvárosban élő magyarokat és a nő szomszédait megdöbbentette a tragédia. Állításuk szerint az áldozatnak nem voltak ellenségei. A köztiszteletben álló magyar nő emlékére a kisvárosban egy pénzügyi alapot hoztak létre az ismerősei. A befolyt pénzből fedezik majd többek között a temetés költségeit.