Recesszióba fordulhatott Németország gazdasága

Olyan rossz adatok jöttek a német gazdaságról, hogy az elemzők nem hisznek a szemüknek.

Váratlanul gyengére sikeredett a héten közzétett novemberi német ipari termelési adat, amely miatt egyre többen kezdhetnek félni attól, hogy technikai recesszióba süllyedt Európa legnagyobb gazdasága – írja a Portfolio.ga1.gif

A várt 0,3%-os növekedés helyett 1,9%-os visszaesés alakult ki havi szinten, ami 2015 nyara óta a legnagyobb havi visszaesést jelenti Németországban. A novemberi adat sorozatban már a harmadik havi visszaesést jelenti a szeptemberi 0,1%-os csökkenés után.ga1.gif

A gazdasági portál szerint az is nyugtalanító a friss novemberi német ipari adatban, hogy a gyengélkedés a gazdaság széles bázisán látszik:
– az autóipari kibocsátás 1,8%-os havi visszaesést mutat
– a fémipar 2,0%-osat
– az elektromos ipari ágazat 2,1%-osat
– a gépgyártás 4,2%-os havi esést produkált
– a vegyipar 5%-ot hanyatlott
– még az építőipar is esett1,7%-kal
– az energetikai ágazat pedig 3,1%-kal csökkent.

Egy vezető németországi elemző, Andreas Rees a gyenge adatok alapján három tényezőt is kiemelt kommentárjában, mint lehetséges ok.

Novemberben a gazdasági minisztérium is rámutatott, hogy kevesebb a munkanap, valamint még mindig nyomasztja az autóipari ágazatot a szeptemberben hatályba lépett új emissziós szabályozásnak (WLTP) való megfelelés, ami azt jelenti, hogy számos modellt még nem tudtak alkalmassá tenni az új szabályoknak, ami visszafogja a termelést.

A fenti két technikai jellegű hatás mellett el kell gondolkodni azon, hogy valamilyen erőteljesen ható fundamentális tényező is nyomasztja a német ipart az utóbbi hónapokban – tette hozzá Rees.

Ez nem látszik még tisztán, de kézenfekvő a lassuló globális kereskedelemre, a kínai-amerikai kereskedelmi szembenállásra, a kínai gazdasági lassulásra és a Brexit üzleti aktivitást visszafogó adataira gondolni.