Rasszista lett az önvezető autók mesterséges intelligenciája: a sötét bőrű embereket kevésbé védi

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Egy új kutatás szerint az önvezető autók arcfelismerő rendszere kevésbé működik jól, ha színesbőrű járókelőket kell azonosítson, így pedig nagyobb valószínűséggel érheti őket baleset.

Az önvezető autók technológiája ma még nem kiforrott (sok esetben továbbra is emberi közreműködésre van szükség), a helyzetet pedig egy új kutatás eredménye is nehezíti. Kiderült ugyanis, hogy a sötétebb bőrű embereknél már kevésbé működik jól az algoritmus – idézi az atlantai Georgia Institute of Technology műszaki kutatóinzézet megállapításait az Independent.

Az önvezető technológiával szerelt autóknál korszerű arcfelismerő rendszer igyekszik kiszűrni a kocsi elé keveredő tárgyakat, illetve a gyalogosokat. A kutatók azt találták, hogy a mesterséges intelligenciával vezérelt program a világos bőrtípussal rendelkezőket sokkal könnyebben azonosítja, szemben azokkal, akiknek sötétebb a bőre. Mindez rendkívül balesetveszélyes helyzetet teremt, ha ugyanis a rendszer nem jelzi az előtte feltűnő alakot, nagyobb a valószínűsége, hogy az autó lassítani sem fog.

A kutatók a bőrtípusok azonosítására, osztályozására alkalmas, úgynevezett Fitzpatrick-skálát használták kutatásukhoz. Az esti órákban és nappal végzett vizsgálatokkor szintén nem úgy működött a rendszer, ahogy az elvárható lett volna: 5 százalékkal több hibát vétett, amikor sötét bőrű járókelők felismerését végezték vele.

Az Independent idézi a mesterséges intelligenciák kutatásával foglalkozó Kate Crawfordot, aki ugyan nem vett részt a kutatásban, de az eredményeket látva haladéktalanul cselekvésre szólította fel az önvezető autókat gyártó cégeket. Crawford szerint ezek a kocsik még meg sem jelentek igazán a piacon, de már potenciális veszélyforrásként azonosíthatók.

A szakember szavaira többen is reagáltak, néhányan pedig azt írták: az eredmények nem feltétlenül a valóságot tükrözik, de nem az autók rasszisták, csak az algoritmus rossz.

Forrás

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel