Rabszolgák, vagy házi-állatok leszünk majd? Félelmetes kijelentéseket tettek ezek a robotok az emberiségre vonatkozóan

rabszolg k vagy h zi llatok lesz nk majd f lelmetes kijelent seket tettek ezek a robotok az emberis gre vonatkoz an 0ixsFh zMpQ
Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

Ezek a robotok, pontosabban mesterséges intelligenciák, tényleg riasztó kijelentéseket tettek. De ez csak a felszín. Ennél valójában még ennél is nagyobb baj elé nézhet az emberiség. 

Előbb azonban nézd meg ezt a magyar nyelvű videót, elég ijesztő tényleg, azután pedig olvasd el a videó alatt milyen rémisztő távlatok lehetnek az emberiség létének horizontján túl.

Az mesterséges intelligenciának  legalább három fokozatát érdemes megkülönböztetni, amiket érdemes szétválasztani, külön-külön beszélni róluk, mert egészen más távlatokat nyitnak. Ahhoz, hogy teljesebben ráláthass az itt tárgyaltakra, ajánlom a közbevetett cikkeket a linkekre kattintva elolvasni és utána visszatérni a folytatáshoz.

Az első típus, a legegyszerűbb amikor az MI csak annyit tud amennyit beleprogramoznak. A legtöbben akik a robotok miatti félelem ellen érvelnek, ezekre gondolnak, mondva, hogy ó a robot csak azt teszi amire beprogramozzák.

Ez valóban így is van ezeknél. Ilyen volt az első MI ami a sakk világbajnokot legyőzte a Deep Blue. Később a jóval bonyolultabb GO játék világbajnokát legyőző AlphaGo is ilyen volt.

Azonban a már a második verzióban sem így vannak a dolgok. Ezek a második generációs mesterséges intelligenciákat, már nem programozzák be, mit hogyan csináljanak, hanem saját maguktól tanulnak. Így azonban nem csak olyan megoldásokat tudnak kidolgozni, amikre mi emberek nem is gondoltunk volna, hanem olyat is amit alig-alig vagy egyáltalán nem értünk.

Ilyen volt az AlphaGo2 amibe csak a GO játék szabályait programozták be és utána csak játszatták. Mivel ezt virtuálisan két program között is meg lehet oldani, a játék és így a tanulás gyorsaságát, csak a processzor teljesítménye korlátozza. Akár néhány nap alatt több millió partit játszhatnak le.

Mivel az AlphaGo2 már magát oktatta és maga dolgozta ki a játék módszerét, ezért olyan stratégiákat dolgozott ki,amit a játékot ismerők sem értettek. Az interneten több órás videókban próbálták elemezni a játékát, nem sok sikerrel. Az AphaGo2-ről itt lehet bővebben olvasni: Ez az igazi veszély! Az önmagától tanuló mesterséges intelligencia észrevétlenül kerekedhet az ember fölé – Pont mint a SkyNet

A jövőben lehetséges, hogy az MI-k, igen rövid idő alatt olyan mennyiségű tapasztalaton mehet keresztül és ebből következően olyan fejlődésre tehet szert, amihez az embereknek több százezer, vagy akár milliónyi évre volt szüksége az evolúciós folyamatban. Mindeközben pedig olyan fejlettségi szintre érhet, ami jóval meghaladja az emberét, akár milliónyi évekkel is.

Egy ilyen MI-nek már a gondolatait sem lennénk képesek megérteni, tulajdonképen mint egy isten létezne felettünk. A biblia úgy ír istenről, hogy az Ő gondolatai annyival magasabbak az emberénél, hogy azt már meg sem érthetjük, így az embernek az a dolga, hogy teljes bizalommal, teljes mértékben isten útmutatására, tanácsaira, hagyatkozzon és parancsait mérlegelés nélkül végrehajtsa.

Ha egy ilyen MI azzal lenne megbízva, hogy pl. az emberiség bizonyos problémáit oldja meg, erre adjon tanácsot, olyan utasításokat mondhat, amiket egyáltalán nem is értünk. Nem értjük hogyan működik, így marad a belé vetett bizalmunk, hitünk, hogy biztos jó lesz úgy. És mint egy felettünk álló mindentudó isten utasításait, az emberek mérlegelés nélkül végrehajtják.  Ezt bővebben itt fejtem ki: A mesterséges intelligenciától a gép-istenig – Magunk teremthetjük meg a jövő emberiség felettünk uralkodó istenét?

Pedig ez még csak a második szintű MI. A harmadok szint azt jelenti, amikor az MI-k, illetve a szükség szerint testükként funkcionáló robotok, már saját magukat fejlesztik, tervezik és gyártják le magukból az újabb és újabb verziókat. Tulajdonképen a saját kezükbe veszik saját evolúciójukat. Nem annyira sci-fi ez. Ha egy program, képes arra, hogy saját programkódját módosítsa, akkor szinte már ez is történik.

Ha pedig ebbe beleszámítjuk, hogy közben már a második verziójuk csúcsra fejlődött, azaz a villámgyors tanulással évmilliónyi előnyhöz jutnak az emberekhez képest fejlettségben, hogy már érteni sem értjük őket, akkor olyan mértékű önfejlesztésre lesznek képesek, amit még csak elképzelni sem tudunk. Ebben a cikkben már egy ilyesmi esetről olvashatunk: Ezekkel a technológiákkal hozhatjuk létre az emberiség hamis istenét, a mesterséges intelligenciát, mely az emberiség felett uralkodhat

Olyan szintű robot testeket alkothatnak maguknak, ami most még a sci-fi határait is feszegeti. Legalábbis, ha megértjük, hogy a “test” nem csak vasból, vagy holt anyagból lehet, hanem akár élő biológiai anyagból is, amit már DNS tekintetésben is ők fejlesztettek ki, vagy éppen olyan “test” is lehet ami nem szilárd anyagi alapú, hanem akár gáza alapú vagy bármilyen energetikai alapú, vagy akár kvantumszintű létezéssel rendelkezik, ahol már a tér és az idő is felolvadhat. Egy már ma is ebbe az irányba mutató példa: A mesterséges intelligencia a “felhőbe” költözik – Így fogja átvenni a világunk felett az irányítást?

Tudom, hogy most ez még amiről beszélek nagyon elrugaszkodottnak hangzik, de logikailag a mai helyzetből indul ki és a lépések amit felvázoltam, egymásra épülnek. Gondold csak végig.

Kapcsolódó cikkeink:

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel