Putyin újra beintett a világnak

Oroszország saját 5. generációs távközlési hálózatot épít, nem kér sem a nyugati cégek ajánlatából, sem a kínai Huawei rendszeréből.

A fejlesztés enyhén szólva nem lesz egyszerű dolog. Az állami tulajdonban lévő orosz technológiai nagyvállalat, a Rosztek leányvállalatai fogják kifejleszteni Oroszország 5. generációs távközlési hálózatának berendezéseit – vette át a Vedomosztyi napilap értesülését a bne IntelliNews régiós hírportál. Ez azt jelenti, hogy a Moszkva nem óhajt a távközlési berendezések európai vagy kínai gyártóival üzletelni ezen a téren.

A hírek szerint a Kreml parlagon heverő frekvenciatartományokat jelöl ki az 5G üzemeltetésére és ki fogja erőszakolni, hogy a hálózathoz csak hazai gyártású szerverek kapcsolódjanak. A GlobalInformService (GIS) és Sozvezdie vállalatok számíthatnak a megrendelésekre, amelyek a Rosztek felügyelete alatt sikeresen fejlesztettek ki és gyártottak 4G-s rendszereket. Ezek a cégek jelenleg 224 ezer rubelből (közel egymilliárd forint) gazdálkodnak.

A moszkvai ipari és kereskedelmi minisztérium szakértői úgy becslik, hogy az 5G telepítése és az internet of things bevezetése összesen 28 milliárd rubelbe fog kerülni, amiből 16 milliárdot a szövetségi kormány tolhat be, 12 milliárd pedig egyéb forrásból jöhet.

A Vedomosztyinak nyilatkozó elemzők szerint nem világos, hogy a fejlesztők hogyan fognak eljutni a szükséges rendszerek megalkotásáig, főként hogy nulláról kell indulniuk. A bne IntelliNews elemzése szerint a teljes fejlesztés homályos tervek alapján indul, egyebek mellett nem világos, miként fognak az abban részt vevő állami és magáncégek együttműködni egymással.

Forrás