Putyin megállíthatatlan – vagy mégsem? Itt a legújabb felmérés

Az oroszok 55 százaléka voksolna Vlagyimir Putyin államfőre, ha ezen a hétvégén lennének a választások– derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpont csütörtökön közzétett felméréséből.

Ez 5 százalékpontos csökkenést jelent 2014 áprilisához képest, és 15 százalékponttal kevesebb, mint amennyi a tavalyi elnökválasztási év januárjában volt.

Putyin azonban így is magasan több szavazatot kapna, mint potenciális kihívói.

A kérdés ily módon való felvetése pusztán elméleti, mert az érvényes orosz alkotmány értelmében már nem jelöltetheti magát a 2024-es elnökválasztáson. A központ szerint a második helyen Vlagyimir Zsirinovszkij, a liberális demokrata párt vezére végezne, 6 százalékkal, őt pedig 5 százalékkal Pavel Grugyinyin, a kommunisták tavalyi elnökjelöltje követné.

Az oroszok közül a legtöbben, 41 százaléknyian, továbbra is Putyinban bíznak meg leginkább a politikusok közül. Ugyanakkor ez a mutató is csökken: tavaly júniusban a központ munkatársai még 48, 2017 decemberében pedig 59 százalékot mértek. A második helyen, holtversenyben Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, itt is Zsirinovszkij áll, a válaszadók 16 százalékénak támogatásával. Szergej Lavrov külügyminiszterben a válaszadók 14 százaléka, még Dmitrij Medvegyev kormányfőben  a megkérdezettek 13 százaléka bízzik meg. Gennagyij Zjuganov pártvezető 8 százalékot kapott.

A közvélemény-kutatást március végén egy 1600 fős országos felnőtt reprezentatív mintán végezték el.

Forrás: MTI

 

Forrás