Putyin: Az amerikai dollárba vetett globális bizalom csökken 

Az amerikai dollár tartalék valutaként betöltött szerepét felül kell vizsgálni, mivel Washington politikai fegyverévé vált, mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szentpétervéri Nemzetközi Gazdasági Fórum résztvevőinek – számol be róla az Új Világtudat

Mélyreható változásokra van szükség a nemzetközi pénzügyi szervezetek részéről, átgondolva a dollár szerepét, amely miután nemzetközi tartalék valutává vált, a kérdéses kibocsátó ország nyomásgyakorló eszköze lett a mai világ többi része ellen,” – mondta Putyin.

Az orosz elnök hozzátette, hogy az amerikai lépések aláássák a Bretton Woods rendszer által létrehozott előnyöket, így “az amerikai dollárba vetett bizalom csökken“.

Putyin arra is rámutatott, hogy a zöldhasú dominanciája nem oldja meg a nagy problémákat, mint például, hogy hogyan lehet egyensúlyt teremteni az árfolyam kapcsolatokban és a kereskedelmi cserében.

Míg az Egyesült Államok szeret a szabadságról és az egyenlőségről beszélni, beleértve a kereskedelmet is, közben megpróbálja kiterjeszteni joghatóságát a világ többi részére, és az orosz elnök szerint minden szükséges eszközt felhasznál dominanciájának megtartására.

Azok az államok, amelyek korábban a kereskedelem szabadságát, a tisztességes és nyílt verseny alapelveit támogatták, elkezdték a kereskedelmi háborúk és szankciók, a kirívó gazdasági rajtaütések, az erőszak alkalmazásának, a megfélemlítésnek a nyelvét beszélni, és a versenytársak úgynevezett nem piaci módszerekkel történő felszámolásának módszereit felhasználni,” – mondta Putyin Szentpéterváron. (1)

(1) – https://www.rt.com/business/461299-global-trust

Forrás: Új Világtudat