Pitiáner lehúzós botrányba keveredett Merkel bizalmasa, Elmar Brok

elmarbrok.jpg

Az Európai Parlament strasbourgi üléstermének bejáratánál szerda délután sorra adta a szemmel láthatóan kényelmetlen interjúkat a csalási botrányba keveredett, korábban tekintélyesnek mondott CDU-politikus, Elmar Brok, aki mindegyik stábnak ugyanazt hajtogatta: Higgyék el, nem kerestem a dolgon! – jelentette a V4NA hírügynökség Strasbourgból. A gyanú szerint az amúgy dúsgazdag Brok egészen pitiáner módon csapta be a német kereszténydemokrata párt híveit, amikor pénzért adta nekik az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi épületébe szóló ingyenes belépőket.

A Merkel kancellár jobbkezeként jellemzett politikus – aki kulcsszerepet játszott a legutóbbi nagykoalíciós tárgyalásokon is – a német kereszténydemokraták ikonikus veteránjának számít: tizenhárom éven keresztül ő vezette az Európai Parlament egyik legfontosabb szakbizottságát, a külügyit. Az EU-választásokra készülődő CDU-nak roppant kellemetlen a botrány, ugyanis a politikus a rendelkezésre álló dokumentumok szerint egy trükkel ezerszámra csapta be választóit. Brok állításával ellentétben története nem nullszaldós, a kiszivárgott dokumentumok szerint bizonyíthatóan sok milliót keresett. A politikus egészen pitiáner módon csapta be a német kereszténydemokrata párt híveit, amikor pénzért adta nekik az Európai Parlament brüsszeli és strasbourgi épületébe szóló ingyenes belépőket. Az adóhatóság megkerülésével valóságos illegális utazási irodát működtett; buszokat és szállást is szervezett csinos felárral. Elmar Brok, ahogy a V4 Hírügynökség tudósítóinak képei is bizonyítják, fáradt arccal, megtörtnek tűnve adta sorra az interjúkat, mindenkinek azt hajtogatva, hogy bár pénzért adta az ingyenes belépőket és a hozzájáró utazási és szállásszolgáltatásokat, ő végül is csak szívességet tett. A számok azonban mást mutatnak: a politikus a nyilvánosságra került, úgynevezett utazási ajánlatok alapján legkevesebb hat-hétmillió forintnyi összeget keresett, de sokak szerint ez csak a jéghegy csúcsa.

Elmar Brok néppárti politikus, aki – a DC Leaks tényfeltáró portál listája szerint – Soros György megbízható szövetségeseinek listáján is szerepel, már csaknem negyven éve tagja az Európai Parlamentnek. Egyelőre még nem derült ki pontosan, hogy hány éve is árulja pénzért, ami ingyen járna a becsapott parlamenti látogatóknak; feltételezhető, hogy CDU-s, európai néppárti politikusként nyilvánvalóan kereszténydemokrata szimpatizánsokat vágott meg ily módon. Brok a képviselői mandátum mellett – ami négy-ötmillió forintnyi jövedelmet jelent havonta – évekig a balliberális német médiaóriásnak, a Bertelsmann-nak dolgozott lobbistaként és tanácsadóként. A Bertelsmann az RTL-csoport legnagyobb tulajdonosa, ahová a magyar RTL Klub is tartozik. Innen hosszú éveken át további havi két-hárommilliót kasszírozott.

Miután a V4NA strasbourgi stábja megkérdezte a politikust, Brok több más stábnak adott interjút, miközben fáradt arccal, megtörtnek tűnve, mintha csak betanult szöveget ismételgetne, azt hajtogatta:

Higgyék el, nem kerestem a dolgon!

Forrás: V4NA; Fotó: PS

Forrás