Otthini higiénés szabályok, amikről szinte senki nem beszél …

Otthoni higiénés rendszabályok!!!! Erről szinte senki nem ír, ezért mondok párat:

Amikor hazaértél:

– kabát, cipő legjobb, ha az ajtón kívül marad, de ha nem megoldható, vedd le az ajtóban és csak egy helyre pakoljátok le!Táskákat, szatyrokat is!
– irány a fürdőszoba: kézmosás! Utcai cucc le, szennyes kosárba be! Kézmosás, arc mosás, tiszta otthoni ruha fel.
– fertőtlenítővel lefújod a táskád fülét,(a gyerekét is!), a szatyor fülét, a telefont, a kulcsokat – slusszkulcsot is! – na most kipakolhatod, amit vásároltál, de lehetőleg mindent moss meg, főleg a csomagolt terméket kívülről – ki tudja, hányan tapizták össze!

– kabátot, cipőt lehet napoztatni, szellőztetni, de a többi felsőruhát mosd ki, ne használd többször, főleg, ha tömegközlekedsz! A sálat, sapkát, kendőt is! Sőt azt mindig csak egyszer vedd fel! Jó, ha a hajadra is teszel valamit, ha elmész otthonról, mert teleköhöghetik!)
– mosd le a cipődet szappanos vízzel, legalább a talpát! (ha jól megszáradt a felsőrész, bekenheted cipőápolóval, impregnálóval, ha olyan)

Otthon:

– legyen otthoni ruhád, papucsod, v. cipőd, amiben NEM MÉSZ KI! Sehová! Nem ugrasz le benne a kisboltba se! A teraszra, erkélyre esetleg, de akkor is válts cipőt!
– SOHA NE feküdj az ágyra utcai ruhában! Legyen az ágyad a legtisztább “szent hely”, hisz ebben töltöd a legtöbb időt szinte védtelenül!
– mielőtt leviszed a szemetet, válts utcai cipőre, mikor visszértél, papucsra és kézmosás!!
– gyakran moss kezet! Ha pénzt fogtál meg, akkor utána mindenképpen! (a pénztárcádat is lemoshatod kívülről!)

– naponta fertőtlenítsd le a bejárati ajtó és a fürdőszoba-WC ajtó kilincseit!
– nem kell agyonhipózni a lakást! A felmosóvízbe tegyél egy kevés ilyesmit, vagy alkoholt – /a Biocomosak is!!! 😛/
– Legalább most az elején csinálj egy nagyobb takarítást, mosd le a ablakkilincseket is, utána már csak fenn kell tartani a tisztaságot és a bejárat körül kell fertőtlenítő felmosás naponta.

– naponta moss hajat, de legalábbis azokon a napokon, amikor utcán jártál, főleg, ha fedetlen fővel!
– minden este zuhanyozzál! Vannak, akik csak reggel szoktak…nekik üzenem, hogy az egész nap összeszedett cuccost este le kell mosni, különben egész éjszakára bele áztatod magad!
– sűrűbben cseréld a törölközőt, ágyneműt,konyharuhát, mint szoktad.

Ha elmész otthonról:

– legyen nálad maszk! Szinte mindegy, hogy milyen, mert a legsilányabb is véd a cseppektől és figyelmeztet, hogy ne piszkáld az arcod, szemed, orrod.
– húzz kesztyűt! Mindegy, hogy milyet, a sima textil is jó, mert kevesebb kórokozó tapad meg a bőrödön, és figyelmeztet, hogy ne nyúlkálj a szemedhez, szádhoz, orrodhoz, arcodhoz!

– ha dúl a járvány, húzz valamit a fejedre, hajadra: kendő, sál, sapka, mindegy, csak ne gyűjtse a hajad a szálló kósza cseppeket, amit utaznak a vírusok.
– legalább 2 m-t tarts másoktól! Így még beszélgetni is lehet az utcán.
– ha süt a Nap, napozz, sétálj, de olyan helyen, ahol mások nem járnak! Szerencsés vagy, ha kertes házban laksz, vagy teraszod, erkélyed van,használd ki!
– lehetőleg NE EGYÉL AZ UTCÁN! Semmit! a kocsiban is csak akkor, ha fertőtlenítetted előtte a kezed! Az ember óhatatlanul, reflexesen is hozzányúl a kajához, szájához, vagy lenyalja az ujját! Hát ez most elég necces!

Boltban:

– legyen bevásárló listád! Ne ténferegj erre-arra, célirányosan szedd össze, ami kell és a lehető legrövidebb időt töltsd bent!
– ne tapizz össze semmit! A zöldséget, gyümölcsöt se! A pékárút meg végképp ne, mert azt nem mossuk meg! Zero waste ide, vagy oda, most fogd meg zacskóval és mindjárt húzd is rá! – a kocsi-kosár füle tele van nünükével és eddig azt fogtad!

– a pénztárnál is tartsd a 2m távolságot, ha lehet
– lehetőleg pakolj be mindent a szatyrodba, mielőtt a pénzhez nyúlsz!
– ha visszatoltad a kocsit is, és van kitéve kézfertőtlenítő, most használd.(Befelé a boltba is lehet, de kifelé mindenképpen!)
– a legrövidebb úton menj haza, lehetőleg ne tömegközlekedve – már csak a kapaszkodók miatt is!

Ha kérdésed lenne, fordulj bizalommal tisztaság-mániás kényszerbetegekhez – vérprofik!😜