Összeomlás szélén az olaszok – A vuhani ápolók segítségért könyörögnek

Összeomlás szélén állnak a koronavírus-betegekkel teli kórházak az észak-olaszországi Lombardia vesztegzár-területén Attilio Fontana tartományi elnök szerint. A tartományi elnök pénteken a megbetegedett orvosok helyettesítését és a továbbra is hiányzó szájmaszkok mielőbbi biztosítását sürgette.

Közben az emberek mindenhol egyre jobban pánikolnak, néhányan elképesztő módon bevásárolni:

Lombardia kormányzója szerint vészhelyzetet a karantén alá helyezett Cremona és Lodi város kórházaiból jelentettek, ahol éjszaka óta egyszerre annyi koronavírus-fertőzöttet kellett elhelyezni, hogy az egészségügyi intézmények teljesen megteltek. Tucatnyi új beteg állapota súlyosnak bizonyult.

Az úgynevezett “vörös zónában” dolgozó orvosok, ápolók egy hete szünet nélkül végzik feladatukat, sokan maguk is fertőzöttek, elsősorban a háziorvosok között – hangsúlyozta Attilio Fontana. Hozzátette, hogy továbbra is hiányoznak a szájmaszkok, amelyből a római kormány 35 ezer darabot ígért egész Észak-Olaszországnak, de eddig egyetlenegy sem jutott célba.

Az olasz egészségügyi tárca bejelentette, hogy az EU segítségét kérte a megfelelő számú szájmaszk biztosítására.

Hasonló helyzet alakult ki a fertőzés másik gócpontjának tartott Veneto tartományban is, ahol a megbetegedett vagy pihenni sem tudó orvosokat és egészségügyi személyzetet Olaszország más részeiből érkezett önkéntes kollégákkal igyekeznek váltani. A venetói kórházaknál a polgári védelem sátrakat állított fel, ezekben tudják elszigetelni a vírustól fertőzőtt betegeket, ha egyszerre túl sokan jelentkeznének.

Nyílt levélben kért segítséget két kínai ápolónő Vuhanból

Két kínai nővér nyílt levelet fogalmazott meg a világ többi országa számára, amelyben amellett, hogy orvos- és ápolóutánpótlást kérnek, megdöbbentő részletek megosztásával szeretnék érzékeltetni, mekkora a baj az egészségügy terén.

Yingchun Zeng és Yan Zhen Vuhanban teljesítenek szolgálatot, a levélben azt taglalják, hogy helyzetük sokkal rosszabb annál, mint ahogy azt Kína határain kívül elképzelik – írja a Metro.

A két nővér nem vuhani, egyikei annak a 14 ezer ápolónak, akik a járvány gócpontjába érkeztek segíteni a helyi személyzetnek.

Az ápolók és orvosok a lehető legnagyobb terhelés alatt dolgoznak a folyamatosan beérkező betegek miatt. A betegellátás mellett pedig arra is figyelniük kell, hogy betartsák a higiéniai előírásokat, ezáltal megakadályozzák a vírus továbbterjedését.

Magától értetődően naponta rengetegszer kell kezet mosniuk fertőtlenítőszerrel, a nyílt levél szerint nem egy ápolókollégájuk keze van tele emiatt kiütésekkel.

Négy réteg gumikesztyűt viselnek, ez azonban még az olyan egyszerű feladatokat is nehézzé teszi, mint egy injekció beadása. Az ápolóknak kötelezően viselniük kell az N95-ös arcmaszkot és egyéb olyan felszerelést, amely az arcukat takarja. Az állandó viselés miatt sokuknak kisebesedik a homlokuk vagy a fülük. Az is gyakori, hogy a nővérkék elájulnak az alacsony vércukorszint vagy a oxigénhiány miatt.

Arról nem is beszélve – írják a levélben -, hogy pszichésen is rendkívül megterhelő az ápolók számára a helyzet, kilátástalannak, aggályosnak és félelmetesnek írták le a mindennapi munkakörnyezetet. A rutinosabb ápolók ugyanakkor igyekeznek figyelni a betegek mellett arra is, hogy lelkileg támogassák kollégiákat.

“De még a legtapasztaltabb nővérek is sírnak néha, valószínűleg azért, mert nem tudjuk, meddig tart még mindez, és mert mi vagyunk azok, akik a legnagyobb eséllyel kapják el a koronavírust. “

A levél végén segítséget kérnek: azt írják, hogy minden létező orvosi vagy ápolói segítségre nagy szükségük van, hogy megnyerhessék ezt a harcot a koronavírus ellen.