Őrület: Azt tanácsolják a svédeknek, hogy öltözzenek toprongyosan, hogy elkerüljék a kirablást

Egész Svédország felkapta a fejét, amikor egy héten belül Göteborgban két halálos késelésről számoltak be az újságok.

Az egyik legolvasottabb stockholmi székhelyű hírportál, az Aftonbladet az esetek kapcsán Göteborgba látogatott egy helyszíni riport erejéig, a helyiek pedig szinte kérdezés nélkül elpanaszolták, hogy mi nyomja a lelküket.

Egy, a 90-es évek óta taxizó férfi például arra panaszkodott, hogy egyre több a drog és a fegyver a svéd nagyvárosban.

Sokat romlott a helyzet a 90-es évek óta. Sokkal több az ember, a fegyver és a drog. Ráadásul jóval nagyobb a nemtörődömség is azzal kapcsolatban, hogy ezek az emberek mit csinálnak

– árulta el a taxis. Az 52 éves férfi arra is panaszkodott, hogy csak a kocsijukban ülő rendőröket lát, az utcán sétáló egyenruhások látványa ritka, mint a fehér holló.

Több utasom is azt mesélte, hogy a helyi bevásárlóközpont közelében kirabolták. Ez az a hely egyébként, ahol múlt pénteken megöltek egy 19 éves fiút

– teszi hozzá. Két másik helyi lakos szintén borúsan látja a helyzetet. Frida Erikkson szerint előbb utóbb vagy ő, vagy a barátaik fognak bajba kerülni. Állítása szerint a legvalószínűbb, hogy nemi erőszak vagy rablás áldozatai lesznek. Mikhail Ngibun úgy próbál védekezni, hogy éjszakánként nem megy az utcára. A TV4 nevű csatorna is foglalkozott a rablások számának drámai növekedésével.

Egy szakértő az adásban azt tanácsolta az embereknek, hogy öltözzenek úgy, mintha szegények lennének, és ne hordjanak maguknál semmi olyan értéket, amiket ellophatnának.

Svédországgal kapcsolatosan rendszeres vitatéma, hogy vannak-e a nagyvárosokban úgynevezett no-go zónák, más szóval olyan városrészek, ahol már a rendőrök is tehetetlenek. A legtöbbször Malmö városa merül fel, ahol nem számítanak ritkának a kézigránátos támadások sem.

Gyakoriak a felgyújtott autók látványa a svéd nagyvárosokban.

Legutóbb pedig a Volvo óriáscég vezetője fakadt ki: közölte, hogy ha nem történik változás, és továbbra is ilyen magas marad az erőszakos bűncselekmények száma, akkor elképzelhető, hogy elköltöztetik Svédországból a vállalatot.