Oroszország visszakövetelheti Alaszkát az USA-tól – Ez vezethet a harmadik világháborúhoz?

Amerika nem tartja tiszteletben az INF szerződést és az egyéb kétoldalú megállapodásokat, és ezért Oroszországnak minden joga megvan arra, hogy felmondja az 1867-es megállapodást, amikor átadta Alaszkát az USA-nak, és követelheti a földterület visszaadását, mondta Nyikolaj Sztarikov.

Az elmúlt hetekben Donald Trump amerikai elnök hangsúlyozta azon elkötelezettségét, hogy egyoldalúan kilépteti az Egyesült Államokat a mérföldkőnek számító európai “Közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződése” (INF) megállapodásból, és felépíti az újabb amerikai nukleáris fegyver arzenált, amíg Oroszország és Kína “észhez nem térnek“.

Nyikolaj Sztarikov

Moszkva válasza a jelenlegi helyzetben “annak a lehetőségnek a kijelentése lehet, hogy Oroszország kilép az Alaszka átadásáról szóló megállapodásból,” – mondta Sztarikov, a Nagy Haza Párt mozgalom vezetője egy friss cikkében. (1)

A történész emlékeztetett arra, hogy az üzlet, amely Alaszkát az amerikai terület részévé tette 7,2 millió dollárért cserébe másfél évszázaddal ezelőtt, a jogok átengedése volt, de nem pedig eladás.

A megállapodás arról szól, hogy a terület az Egyesült Államokhoz kerül hozzárendelésre, de nem határozza meg, hogy mennyi ideig, ami azt jelenti, hogy itt nincs jelen ‘az örök időkre’ jogi esete, amely a diplomáciai egyezmények esetében szokásos.

Sztarikov szerint Oroszországnak ragaszkodnia kell ahhoz, hogy az Alaszka USA-nak történt átadásáról szóló megállapodás “elavult, mert egy másik geopolitikai valóságban írták alá;

– az Egyesült Államok maga felelős a megállapodás megszűnéséért, nem csak azért, mert folyamatosan megsérti az összes lehetséges megállapodást, hanem mert ezen egyezményre ez különösen igaz (az amerikaiak még nem teljesítették az összes kötelezettséget);

– Oroszország kilépése a megállapodásból nem az USA ellen irányul, hanem Oroszország kereskedelmi lehetőségeinek bővítését célozza, ami kényelmesebbé tenné a Kínával való kereskedelmi versenyt;

– Oroszország, mint a Szovjetunió utódja, kész visszatéríteni 7,2 millió amerikai dollárt az Egyesült Államoknak, és azáltal, hogy kivonul az engedményezési ügyletből, Alaszka visszatér a joghatósága alá;

– Mint az Orosz-amerikai Társaság tulajdonosai örököseinek emberi jogainak és tulajdonjogainak védelmezője, amely a tengerentúli területeket fejlesztette és irányította, Oroszország kénytelen az Egyesült Államokkal kötött 1867-es megállapodást semmisnek tekinteni és kijelenteni, hogy kilép belőle.

Az 1 717 856 négyzetkilométer területű és mintegy 740 000 lakosú Alaszka jelenleg egy amerikai állam, az észak-amerikai kontinens északnyugati szélén. Kanada választja el az amerikai terület többi részétől, de Oroszországgal közös tengeri határral rendelkezik.

(1) – https://nstarikov.ru/blog/97662
(2) – https://www.rt.com/russia/442754-us-russia-inf-alaska/

Új Világtudat