Origami-szerű kéz a mesterséges intelligencia-robotoknak

Ötven esztendővel ezelőtt az első ipari robot kéz (az Unimate) egyszerű reggelit, pirítóst, kávét és pezsgőt tudott felszolgálni. Bár úgy tűnt, hogy a folyamat zökkenőmentes, minden mozdulat igen óvatos kódolással készült.origamirobotkez_01

Még napjaink jóval intelligensebb és alkalmazkodóbb, mesterséges intelligenciát használó robotjai számára is gondot okoz azonban a tökéletes fogás – sőt.

Ezek a mozdulatok változatlanul nehezek maradtak merev kezekkel – csak strukturált környezetben és meghatározott formákkal működtek, jellemzően nem tudtak megküzdeni a bizonytalansággal, sem a formát, sem a helyet illetően.

Az elmúlt esztendőkben azonban a robotkészítők megragadták a probléma gyökerét: azzal, hogy puha és rugalmas anyagokból készítettek robotkezet, mint amilyen például a gumi.

A hajlékonyság lehetővé teszi, hogy a robotok fel tudjanak venni szinte bármit, szőlőszemet vagy üres műanyagpalackot – ma is problémás azonban egy nehéz vagy nagyobb méretű tárgy precíz megfogása.

A Massachusetts-i Technológiai Intézet (Massachusetts Institute of Technology – MIT) kutatói most olyan új fogó szerkezetet fejlesztettek ki a Harvard Egyetem együttműködésével, amely erős, de puha is: a pénzérme méretű origami szerkezet „ráomlik” a tárgyra annak érdekében, hogy felvegyen akár a súlyánál százszor nehezebb tárgyat.

origamirobotkez_1A mozdulat lehetővé teszi, hogy a fogó tárgyak szélesebb körét megragadja – így például konzervdobozt, kalapácsot, boros poharat, drónt, még akár egy brokkoli rózsát is.

„Egyik nagy vágyam olyan robotot alkotni, mely képes önállóan becsomagolni a zöldségeket nekem” – mondta el Daniela Rus, a MIT professzora, az intézet Számítástechnikai és

Mesterséges Intelligencia Laboratóriumának (CSAIL) igazgatója, egyben a projektről szóló tanulmány senior szerzője.

Mint kiemelte, a korábbi megközelítések fő problémája a volt, hogy a mesterséges intelligenciával is működő robotok csupán korlátozott mértékben tudtak tárgyakat felemelni és mozgatni, elsősorban könnyűeket és egy adott formának megfelelőeket.

A Magic Ball-nak elnevezett fogó-technikával azonban a robot felveszi és elhelyez dolgokat a borospalacktól a szőlőszemig vagy a tojásig – vagyis legyen szó akár könnyű, akár nehezebb tárgyakról, finomabb szerkezetűekről vagy szabadabb formájúakról.

A projekt egyike az elmúlt években készült számos próbálkozásnak, melyet kutatók kezdeményeztek annak érdekében, hogy a robotok kialakításánál kicsit eltérjenek a megszokottól, ám a jelek szerint ez az eddig legsikeresebb.

László Adrienn

Forrás