Óriási fordulat: visszakaphatják lakásaikat a bajba került devizahitelesek

A ma benyújtott törvényjavaslat szerint a kormány visszaadja lakásaikat, házukat a Nemzeti Eszközkezelő Program résztvevőinek. A bérleti díjat rendszeresen megfizető bérlők kedvező feltételek mellett ismét tulajdonosaivá válhatnak korábbi ingatlanjaiknak – írja a Portfolio a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter közleményére hivatkozva.

A törvényjavaslat alapján a kormány rendkívül kedvező visszavásárlási feltételeket teremtene. Ha a parlament elfogadja a törvényt, akkor a NET Zrt. hivatalosan is értesíti az érintetteket. A szerződéseket valószínűleg 2019 végéig megkötik azokkal, akik szeretnének élni a lehetőséggel.

A NET Zrt.-t a devizahiteleseket segítő intézkedéssorozat, az Otthonvédelmi Akcióterv keretében hozta létre a kormány 2011-ben. A programnak köszönhetően 36 ezer otthont vásároltak meg, és a programban mintegy 154 ezer ember vett részt eddig.

A Nemzeti Eszközkezelő Program keretein belül az állam korábban megvásárolta a hiteladósok, köztük számos gyermekes család ingatlanát és évek óta biztosítja számukra a bérlés lehetőségét. A program sikeresnek bizonyult, hiszen mintegy 154 ezer ember menekült meg a többmilliós hiteltartozástól úgy, hogy továbbra is az otthonában maradhatott, ráadásul a bérlők helyzete az elmúlt évek kormány-intézkedéseinek köszönhetően mára stabilizálódott – tájékoztat a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztérium.

Míg a balliberális kormány cserbenhagyta az embereket, megszüntette az első Orbán-kormány otthonteremtési programját, elvette az otthonteremtési kedvezményeket, segítség nélkül hagyta az otthonteremtőket, és kockázatos devizahitelbe hajszolta őket, emiatt vesztették el sokan a lakhatásukat biztosító otthonukat – áll a közleményben.