Orbán Viktor, beiktatási beszéde (videó): Mi kereszténydemokraták vagyunk és kereszténydemokráciát akarunk

T%C3%BCntet%C3%A9s-49-HPGy-1000x600.jpg

Nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, minthogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni – mondta Orbán Viktor csütörtökön délután a Parlamentben.

A miniszterelnök beiktatási beszédében hangsúlyozta: szükségünk van az unióra, és az EU-nak is szüksége van ránk, ki kell és ki is fogunk állni az európai politika pástjára. Ellenezni fogjuk a kötelező kvótát, kiállunk az európai keresztény kultúráért és harcolni fogunk a határok megvédéséért.

Orbán Viktor ünnepélyes eskütétele után köszönetet mondott minden választónak, majd többek között annyit mondott: „Az egész hazát, a nemzet minden polgárát szolgálnom kell. Kérem képviselőtársaimat, hogy tekintsenek rám úgy, mint aki egy önök közül. Megtanultam, a győzelem soha nem végleges, a vereség pedig soha nem végzetes.”

Elmondta, hogy bár felhatalmazása négy évre szól, terveiben ennél hosszabb időben gondolkodik és ehhez jól állnak most a csillagok.

Bár sokan lehetetlennek tartják, nem kisebb célt tűztünk ki magunk elé, mint hogy Magyarország 2030-ra Európa első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni, lakni és dolgozni. Fölfogásom szerint az eddigi sikereinkhez hozzájárult, talán előfeltétele is volt, hogy nyíltan kimondtuk, a liberális demokrácia korszaka véget ért. Alkalmatlan arra, hogy megvédje az ember méltóságát, alkalmatlan arra, hogy megadja a szabadságot, nem tudja garantálni a fizikai biztonságot, és már nem tudja fenntartani a keresztény kultúrát sem.A mi válaszunk, a magyarok válasza a megváltozott világra az, hogy a liberális demokrácia bütykölése helyett inkább felépítettük a XXI. századi kereszténydemokráciát, amely garantálja az ember méltóságát, szabadságát és biztonságát – fogalmazott az új kormányfő.

Kormányom a szuverén magyar állam kormánya lesz. De szükségünk van az Európai Unióra és az Európai Uniónak is szüksége van ránk. Az uniónak a szabad nemzetek szövetségeként kellene működnie. Ám meggyőződésem, hogy a migráció elvezet a nemzetek felbomlásához – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Az ellenzéki pártok egymás után bírálták Orbán Viktort

A voksoláson és a kormányfő beszédén csak a Jobbik volt jelen az ellenzéki pártok közül. A Demokratikus Koalíció (DK) a szavazás után kivonult a teremből. Az MSZP, a Párbeszéd és az LMP képviselői pedig részt sem vettek az ülésen. Gyurcsány Ferencék szerint az új kormány nem legitim. Az LMP a vitát hiányolta, az MSZP szerint manipulálták a választást, a Jobbik pedig úgy vélte: a kormány gyűlöletet kelt.

Nem tekinti legitimnek a leendő új kormányt a DK – a párt frakcióvezető-helyettese ezzel indokolta, hogy miért nem szavazzák meg Orbán Viktort miniszterelnöknek. Vadai Ágnes úgy fogalmazott: ez a döntésünk arról szól, hogy a választás nem volt sem szabad, sem tisztességes, és ilyen helyzetben pedig senki sem hivatkozhat a népakaratra.

Gyurcsány Ferenc pártjának képviselői nem sokkal később valóban nemmel szavaztak, majd kivonultak az ülésteremből.

Az LMP képviselői egyáltalán nem is vettek részt a parlamenti ülésen. Szél Bernadett korábban ezt már jelezte, mégpedig arra hivatkozva, hogy az ellenzéki politikusok úgysem reagálhatnának a kormányfő beszédére, ezért a szavazást a Fidesz belügyének tekintik.

Az LMP-s Ungár Péter később ugyanakkor bírálta többek között a kormányfő gazdasági és családtámogatási programját is.

Az MSZP-P frakciószövetség sem vett részt

Az LMP-hez hasonlóan az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség sem vett részt a szavazáson. A Párbeszéd társelnöke azt mondta: ők majd csak arra fognak figyelni, amit a kormányfő tesz. A szocialisták frakcióvezetője pedig bírálta az ismertetett gazdaságpolitikai terveket.

Az ellenzéki pártok közül a Jobbik volt az egyetlen, aki a szavazáson és a kormányfő beszéde alatt is az ülésteremben tartózkodott. Frakcióvezetőjük szerint Orbán Viktor nemes eszmékről beszélt, de úgy vélte: az elmúlt nyolc év politikája a gyűlöletkeltésről szólt.

Gyöngyösi Márton a többi ellenzéki párt kapcsán egyébként megjegyezte azt is: személy szerint nem érti, hogyan reagálhattak politikustársai egy olyan programbeszédre, amelyet végig sem hallgattak.