Orbán Viktor mindeninek megmondta – Felszólalások és sajtótájékoztató a Sargentini-jelentés vitáján Strasbourgban 2018.09.11 – videók

A teljes vita megtekinthető az alábbi videóban, utána pedig érdemes megnézni, Orbán Viktor sajtótájékoztatóját, amit a vita után tartott.

Annak aki nem akarja az egész vitát végignézni, a hozzászólások lényege képviselőkként össze van foglalva, sokaknál videóval.

Schöpflin és Morvai: Elképesztő módon trükköznek az EP-ben a szavazatokkal

Logikátlan és kaotikus az a szavazatszámítás amiről az Európai Parlament képviselőtestületének jogi szolgálata határozott, miszerint a tartózkodókat a jelenlévőkbe ugyan beleszámítják, de a szavazatok összesítésénél szavazataikat nem veszik figyelembe. Így valószínűleg meglehet a kétharmados többség a Sargentini-jelentés elfogadásához.

Judith Sargentini zöldpárti képviselő vitaindító beszédének elején meglepődését fejezte ki, mert, mint mondta, azt hitte többen lesznek az ülésteremben.

A demokráciáról, jogállamiságról és jogokról vitatkozunk Magyarország esetében – kezdte beszédét a jelentéstevő. Kérdés, hogy milyen helyzetben, milyen formában van ma az EU? A szerződés második cikkelye kimondja: az EU alapja az emberi méltóság tisztelete, a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartása, kiemelve a kisebbségi jogokat. Egy pluralista társadalomban tisztelni kell az igazságot és az egyenlőséget, az EU-szerződések aláírásával pedig az országok kötelezettséget vállalnak ezek betartására – tette hozzá.

Judith Sargentini szerint a magyar kormány elnémította a független médiát, rövid pórázra fogta a tudományos élet képviselőit, a független bírákat is korlátozza, meghatározza, hogy mely egyházak működhetnek, melyek nem. Emellett ellehetetleníti a civil szervezetek életét, ráadásul gyakran EU-s forrásokból táplálkoznak ezek a szervezetek.

A zöldpárti képviselő hozzátette, a jelentése felsorolja azokat az intézkedéseket, amelyek bizonyítják, hogy megvan a kockázata annak, hogy sérülnek az uniós értékek Magyarországon, a júniusi első vita óta pedig semmit sem javult a helyzet, sőt az egyik utolsó független médium is tulajdonost váltott.

Nemcsak az Európai Bizottság feladata, hogy megvédje Európát és a szerződések őre legyen, mindannyian azok vagyunk, feladatunk, hogy védjük az EU-állampolgárok jogait, pluralista, nem diszkriminatív, toleráns és igazságon alapuló módon. Ezért elkerülhetetlen a hetes cikkely szerinti eljárás megindítása, amely bár nagy súlyú döntés, de  ha a ház nem tudja behúzni a féket, akkor nem teljesítik az ígéretet, amit  az EU-állampolgárok felé tettek – mondta.

Megengedjük-e, hogy egy kormány, amely az unió értékeit sérti, következmények nélkül járjon el, vagy biztosítsuk, hogy ne csak papíron írt szavak legyenek ezek – tette hozzá.

Visszautasítom, hogy a bevándorláspárti erők fenyegessék, zsarolják, rágalmazzák Magyarországot és a magyar embereket – mondta felszólalásában Orbán Viktor az Európai Parlamentben a Sargentini-jelentésről szóló vitán. Kövesse velünk az eseményeke!

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke beszédében úgy fogalmazott, tudja, hogy a testületnek már kialakított álláspontja van, és meg fogja szavazni a jelentést, ezt pedig a hozzászólása sem változtatja meg, mégis eljött.

Orbán Viktor első, 7 perces felszólalása:

Nem egy kormányt, hanem egy országot és népet fognak elítélni. Azt a Magyarországot fogják elítélni, amely ezer éve tagja a keresztény európai népek családjának. Azt a Magyarországot, amely munkájával és ha kellett vérével járult hozzá a nagyszerű európai történelemhez. Azt a Magyarországot, amely fellázadt és fegyvert fogott a szovjetek ellen, és súlyos véráldozatot hozott a szabadság és demokrácia érdekében. Ha pedig kellett, megnyitotta határait a keletnémet sorstársak előtt – mondta a magyar kormányfő.

Most pedig azok vádolják Magyarországot, akik örökül kapták a demokráciát, ők akarják elítélni az antikommunista, magyar szabadságarcosokat – mondta.

A magyarok számára a szabadság és a demokrácia, a függetlenség becsület kérdése. A jelentés viszont sérti Magyarország és a magyar nép becsületét.

A jelentésben azt állítják, hogy a magyar nép nem elég megbízható, nem tudja, hogy mi az érdeke. Azt hiszik jobban tudják, mi kell a magyar népnek, mint maguk a magyar emberek. A jelentés nem adja meg a tiszteletet, kettős mércét alkalmaz, hatásköröket lép túl, az elfogadás módja pedig sérti az európai szerződést – mondta.

A demokrácia és a  szabadság nem politikai, hanem erkölcsi kérdés – hangsúlyozta. Erkölcsi ítéletet akarnak mondani, és megbélyegezni egy országot. Felelősséget vesznek magukra, amikor először az EU történetében ki akarnak rekeszteni az uniós döntésekből, megfosztanák Magyarországot attól, hogy saját érdekeit képviselje – tette hozzá.

Vannak és lesznek is még viták, mert a magyarok különbözőképpen gondolkodnak az európai kereszténységről, más nézeteket vallanak a migrációról, de a különbség nem adhat okot a megbélyegzésre és a kirekesztésre.

Mi, magyarok nem hallgattatnánk el azokat, akik nem értenek velünk együtt – hangsúlyozta a magyar kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta, 2010-ben és 2014-ben is többség szavazott rájuk. Az EP-ben ők a legsikeresebb párt. Az ellenfelek érthetően nem boldogok a sikerektől, de bosszút állni azért, mert nem őket választották, nem tisztességes és nem európai.

A jelentést írók alapvető tényekkel sincsenek tisztában. Megfelelő tényfeltárás nélkül döntenek. A jelentés 37 súlyos ténybeli tévedést tartalmaz, amit minden képviselő megtekinthetett – sorolta a magyar kormányfő.

A mi uniónkat az tartja össze, hogy a vitákat szabályozott keretek között rendezzük. Magyarország nevében én több kompromisszumot is kötöttem, több területen is. Ez a jelentés azonban felrúgja az évekkel ezelőtt megkötött megállapodásokat – mondta Orbán Viktor.

Ha ez felrúgható, mi értelme bármilyen egyezséget kötni? – fogalmazott.

Minden tagállamnak joga eldönteni, miként rendezi be saját életét, saját országában. Mi megvédjük a határokat, kerítést építettünk és megállítottuk a migránsokat, megvédtük Magyarországot és Európát. A mai eset az első, amikor az EU elítéli saját határőreit – mondta.

Magyarországot azért akarják elítélni, mert a magyar emberek döntöttek: nem akarnak bevándorlóország lenni. Akármilyen döntést hoznak, Magyarország nem enged a zsarolásnak, védeni fogja határait, megállítja az illegális migrációt és védeni fogja jogait, ha kell önökkel szemben is. Készen állunk a választásra, ahol a jövőről dönthetünk, visszahozhatjuk a demokráciát az európai politikába – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor 2. felszólalása. Csak 3 percet kapott

Orbán mindeninek megmondta a magáét

 Orbán Viktor sajtótájékoztatója a vita után:

A vita alapvető karaktere az volt, hogy ez egy abszurd vita. Áprilisban volt egy választás, az emberek pedig eldöntötték, hogy mi legyen. És az emberek minden lényegi kérdést, mint migráció és CEU megvitattak és döntöttek” – hangsúlyozta a magyar kormányfő. Orbán Viktor szerint az Európai Parlamentben egy olyan dologra akarják rávenni a kormányt, amely szembemegy az emberek döntésével.

A kommunista időkben beszéltek velünk így. Kirekesztés, kioktatás, fenyegetőzés” – mondta a miniszterelnök, ezzel utalva több EP-képviselő felszólalására is a vita folyamán.

Salvinivel kapcsolatban Orbán elmondta, hogy kormányközi és nem pártpolitikai a kapcsolata az olasz belügyminiszterrel: Ő lehet az első olyan bátor olasz politikus, aki megállítja a tengeri migrációt. Ebben 100%-ban fogom támogatni.”

A miniszterelnök határozottan kijelentette: “

 Nem fogjuk elhagyni a Néppártot”. Tudok én harcolni remény nélkül is” – idézte Deák Ferencet a miniszterelnök, majd hozzátette:  

“Maradunk és harcolunk.”

A képviselők hozzászólásai a vitán:

Járóka Lívia fideszes képviselő hangsúlyozta, meg kell állítani a jelentést. Szavazni kell ellene. Mint mondta, egy egészségesebb, jobb Európában reménykednek. Sok munkát fektetett abba a munkába, hogy a romákat képviselje. Szerinte a néppárti politikusokat megvezették. Magyarország ugyanis mindent elkövet a cigány gyermekekért. A hetes cikkely szerinti eljárást megindítását meg kellene akadályozni – mondta.

Szájer József fideszes EP-képviselő felszólalását a korábban felszólaló Marie-Christine Vergiathoz intézett szavakkal kezdte. Úgy fogalmazott, Vergiat asszony, ön egy kommunista. Van önnek bőr a képén, hogy bennünket oktasson ki arról, mi a demokrácia és a jogállamiság? A jelentés egy hazugság, és pont azokra lenne igaz, akik Magyarországot támadják – mondta.

Morvai Krisztina független képviselő szerint két európai uniós miniszterelnököt is meghallgattak ma az EP-ben, e két egymásnak feszülő értékrend közül kell választani 2019 májusában. Cipras görög miniszterelnökre hivatkozott, aki elmondta mi történt az országában a tömeges migráció befogadása után, mecsetépítések. Mi, magyarok a nemzetközi valutaalapot hazaküldtük, nemet mondtuk a tömeges migrációra, megvédtük saját és európai határainkat, védjük az európai keresztény gyökereket és értékeket.

Gál Kinga fideszes EPP-képviselő szerint a magyar állampolgárok felháborodva figyelik, hogy meg akarják őket védeni önmaguktól, mert állítólag nem gyakorolhatják szabadon vallásukat. Miközben mindennek semmi köze a valósághoz. Hangsúlyozta, ellenzi a jelentés megszavazását, sőt felháborodását fejezte ki, hogy valótlanságokra alapoznak a jelentésben leírtak. Ez egy politikai eszköz, hogy megbüntessék Magyarországot, illetve, hogy az EP-választások előtt minél jobban megosszák az Európai Néppártot.

Kósa Ádám fideszes EP-képviselő hangsúlyozta Magyarország 2010 áprilisában döntött, ekkor Magyarország megújításához hozzáfogott Orbán Viktor és kormánya. A siket politikus szerint ez azonnal feltűnt mindenkinek, 2011 januárjában máris boszorkányüldözést emlegettek. Szerinte a magyaroknak világos jövőképük van, nem kérnek az illegális bevándorlástól,  kioktatást azokban a kérdésekben, amik rájuk tartoznak.

 

Elítélő magyar hozzászólások:

Újhelyi István, az MSZP EP-képviselője szerint Orbán Viktor hazudik otthon és az EP-ben is. Orbán Viktor azt a rezsimet akarja megvédeni, amit felépített Magyarországon. Ezért elvette az uniós forrásokat a magyar emberektől.

Balczó Zoltán közölte, a népszavazásnál tartózkodni fog, így nem támogatja a migrációpárti jelentést,  nem fogadja el az eljárás elindítását.

Niedermüller Péter, a DK képviselője hangsúlyozta, közte és Orbán Viktor között nincs azonos gondolkodás. Szerinte Magyarországon a politikai ellenzéket mind hazaárulónak nevezik, a jelentés célja azonban az, hogy Magyarországot visszahozzák az európai családba. Abban ugyanakkor igazat adott a magyar miniszterelnöknek, hogy Európa jövőjéről van szó.

Nem a jelentés alapján szavaznak majd az uniós képviselők.

Nem Magyarországról, nem a magyar kormányról. Hanem saját politikai jövőjükről, aszerint, ahogy szerintük a szavazásuk (amit otthon megírnak a lapok) a jövő évi kampányukban előnyös vagy hátrányos a számukra.

A legtöbb uniós képviselő azt fogja mérlegelni, hogy megengedheti-e magának, hogy a nyugat-európai balliberális elittel (médiával, művészvilággal, egyetemekkel) szembemenjen, vagy sem. Az osztrák kancellár sem elvi alapon készül elárulni Orbán Viktort, hanem az „igazi konzervatív” kosztümében próbálja tőle elorozni a jobboldal meghatározó politikusának pozícióját.

Külföldi támogató hozzászólások:

Ryszard Legutko: Ez egy elfogult jelentés

Nigel Farage brit függetlenség párti képviselő: Hála az égnek egy európai ország kiáll országáért és népéért. Meg akarják fosztani Magyarországot több mindentől is, mert volt mersze kiállni Soros Györggyel szemben, aki 15 milliárd dollárral próbálta romba dönteni a demokráciát, és Magyarországon támogatja az illegális migrációt. Helyes, hogy kiállt ez ellen, és bátorsága van ezt kimondani. Csatlakozzon a Brexit klubjához – ajánlotta Orbánnak.

Nicolas Bay, az ENF-frakció vezetője felszólalásában kijelentette, Sargentini jelentése szerint Orbán Viktor lebecsüli a parlamentet. Nem jelentésről, hanem vallatásról van szó, boszorkányüldözésről, ahol csak terhelő bizonyítékok szerepelnek. Csak a magyar kormány konzultált a polgárokkal, hogy közösen oldják meg a migráció kérdését. Azt hangoztatják az EP-ben, hogy multikulturalizmus van, azonban ezen ideológiákkal szemben Orbán Viktor a valódi védelmezője a civilizáció értékeinek – fogalmazott.

Mara Bizotto szerint Soros György holnap meg fogja támadni az Európai Parlamentet. Hangsúlyozta, támogatják Magyarországot és Orbán Viktort, ugyanazokért az értékekért küzdenek. Úgy fogalmazott, a választások után igazságos demokrácia vár a polgárokra, együtt építenek fel új, szabad Európát.

Harald Vilimsky osztrák képviselő szerint kijelentette, bűnözőnek próbálják beállítani Orbánt, azonban ő egy európai hős, aki megállította a migrációs hullámot. Hangsúlyozta, ő volt az egyetlen, aki az európai szabályokat végrehajtotta, ezért támadások célpontjává vált.

Bernard Monot köszönetet mondott Orbán Viktornak, hogy új reménységet adott. A politikus szerint Magyarország méltóságát megőrzi, megvédi és ez dicséretre méltó. A magyar nép saját nemzeti identitását büszke, amit Orbán Viktornak meg is kell védenie – fogalmazott.  Nemmel fog szavazni, éljen a Fidesz, éljen Magyarország – fejezte be hozzászólását.

Patrizia Toia olasz képviselő szerint a liberális demokrácia nem tökéletes, de nem is halott. Szerinte mindenki elmondhatja véleményét az EP-ben, Magyarország pedig nagy támogatást élvez az EU részéről.

Peter Lundgren svéd képviselő azt mondta, ijesztő látni, hogy demokratikusan megválasztott politikusokkal szemben mit csinálnak. Összeollózott anyagnak nevezte a Sargentini-jelentést. Az unió Magyarország szuverenitását próbálja korlátozni.

Anders Primdahl  Vistisen úgy vélekedett, a  vitát figyelve tragikomikus, ami itt zajlik. Tárt karokkal fogadták az új országokat, azonban ha folytatódnak a támadások Magyarország és Lengyelország ellen, az egyetlen eredmény az, hogy az európaiak az egész folyamatot fogják megkérdőjelezni – mondta. Hinni kell a magyarokban és a magyar emberekben – fogalmazott.

Branislav Skripek szerint többről szól a vita, mint egy nemzetről, Európa jövőjét alakítják ki. Egyesek azt szeretnék, hogy minden közép- és kelet-európai ország Brüsszel téves iránymutatásait is kövesse. Eltérő vélemények vannak Európán belül – mondta.

Auke Ziljstra úgy fogalmazott, ez az állásfoglalás támadás Magyarország ellen  antidemokratikus. A szabadságot és értékeket Magyarország tiszteletben tartja. Orbán Viktor visszatartotta az illegális migrációt, jobban védte Európát mint az EU – mondta. A civil társadalom harcol az elnyomás ellen, ezért Sargentini jelentését támogatják – mondta.

Antoni Legutko, a konzervatívok frakcióvezetője arról beszélt, hogy egy demokratikusan megválasztott kormányt támad az EP. A Fidesz támogatottsága stabil, nem a hófehérke és a hét törpe választotta meg a kormányt. Ha nem tetszik ez sokaknak, akkor töröljék el a választást Magyarországon, jelöljenek ki valakit, Timmermans Úr biztosan szívesen vezetné az országot – mondta Legutko. A politikus szerint a magyar kormány a CEU előjogait akarja megszüntetni, ennek semmi köze a szólás-és tanszabadsághoz.

 

További külföldi hozzászólások:

Michal Boni, az EPP lengyel ellenzéki képviselője hangsúlyozta, Európa a közös lehetőségek és értékek családja. Ennek az Európának keresik most a jövőjét. A magyarok mindig is nagyra értékelték a szabadságot, de ezeket most Orbán Viktor fenyegeti. Kommunista módon üldözik a civil szervezeteket – fogalmazott.

Anna Záborská, az Európai Néppárt szlovák képviselője nyugtalanítónak nevezte azt, amit Timmermans mondott. Úgy vélekedett, ha elindul a hetes cikkely szerinti eljárás, az nem fogja megoldani a problémákat.

Juan Fernando López Aguilar úgy fogalmazott, a demokrácia és az illiberális szó kizárják egymást. Szerinte az OECD és az emberi jogi biztos nem véletlenül mondja azt Magyarországgal kapcsolatban, hogy meg kell húzni egy vonalat. Szerinte aktiválni kell a hetes cikkely szerinti eljárást.

Anna Maria Corazza Bildt olasz liberális képviselő szerint Orbán Viktor nem képviseli Helmut Kohl örökségét. A néppárti frakció nem adja fel identitását, a jelentéssel nyílt dialógust akarnak a magyarokkal elérni.

Christine Revault D’Allonnes Bonnefoy francia képviselő hangsúlyozta, a demokratikus elvek és az EU-s alapelvek ugyanazok. Magyarország csatlakozása előtt és után is ugyanazok maradtak, viszont a magyar politikai elit megváltozott – vélekedett. Minél gyorsabban aktiválni kell a hetes cikkely szerinti eljárást. A cél a magyar polgárok jogainak megvédése – hangsúlyozta.

Sean Kelley bátornak nevezte, hogy Orbán Viktor szembemegy a kritikával. Mint mondta, olvasta a jelentést, véleménye szerint túl sokszor kellett az Európa-ellenes retorikáról beszélni. Súlyosan aggasztónak nevezett bizonyos magyar kormányzati eljárást. Úgy fogalmazott, őszinte válaszokat várt Orbán Viktortól. Szerinte választói jogosan kérdezik őt arról, van-e még helye a Fidesznek az Európai Néppárton belül.

Iratxe García Pérez szerint az alapszerződés második cikke rögzíti, hogy férfiak és nők egyenlők. A magyar kormány azonban szerinte ezzel szembemegy. Véleménye szerint Orbán Viktor a magyar népet tartja pajzsként maga elé.

Frank Engel úgy fogalmazott, unja már, hogy az uniós pénzek „eltűnnek”. Nem azért jó a magyar gazdaság, mert jó a munkaerő – mondta, hozzátéve, tudni kell, hogy elmennek az emberek külföldre.

Monica Macovei  román képviselő szerint egy nemzetet nem  lehet sokáig manipulálni. Amennyiben Budapestről van szó, azt láthatjuk, hogy a moszkvai gyakorlatot veszi át egyre jobban a miniszterelnök – mondta, hozzátéve, hogy egyre illiberálisabb az a demokrácia, ami Magyarországon van.

Cécile Kashetu Kyenge nem a magyar emberek ellen hozott döntésnek nevezte a jelentést. Szerinte Magyarország veszélyes példát adhat bármely más országnak is. A jelentés mellett fognak szavazni, mert nem ülhetnek ölbe tett kézzel – fogalmazott.

Jussi Halla-Aho felszólalásában hangsúlyozta, Magyarországon vannak gondok a korrupcióval, a nemzeti kisebbségek helyzetével. Úgy fogalmazott, egyetért a magyar politikával, de szerint ugyanakkor a multikulturalizmus európai értékekké vált Európában.

Othmar Karas hangsúlyozta, az értékek és a jog nem ismernek pártpolitikai ügyeskedéseket. Szerinte a liberális demokrácia korszaka nem zárult le, szemben azzal, amit Orbán Viktor mond. Tiszteletben kell tartani az alapjogot. Közös érdek az, hogy egy rendezett jogállami párbeszéd folyjék, ugyanis az Európai Unió hitelességéről van szó – mondta.

Aymeric Chauprade szerint Európai saját legitimitását rombolja le. Súlyos felelősség a történelemmel szemben, ahogy Magyarország cselekszik több kérdésben is – mondta.

Eva Joly kiemelte, nem csatlakozik az Orbánt támadókhoz, ugyanakkor szerinte az emberi méltóságot és szabadságot is fontos megőrizni, ez európai kötelezettség. A politikus úgy vélte, ezeket az értékeket a magyarok érdekében kell megvédeni, mert a jelentés nem egy országot, hanem a magyar kormány bizonyos gyakorlatait ítéli el. A cél, hogy megvédjék a magyar embereket Orbán Viktortól és kormányától – mondta.

Nadja Hirsch szerint a jelentés jól felvázolja azt, mi zajlik Magyarországon. Úgy vélte, arról van szó, hogy a saját polgáraiban nem bízik az állam. Fel kell emelni az EP-képviselőknek a hangjukat azokkal az országokkal szemben, akik támogatják Magyarországot is – hangsúlyozta.

Tanja Fajon szerint a vita nem Magyarország ellen irányul. Mint mondta, az ő országa, Szlovénia egy toleranciára épülő politikát véd meg, ami határokon túlterjed. Európa most biztonságban él-e Budapesten, mint Párizsban. A jelentés sérti a magyarokat, ez ellen fel kell lépni – hangsúlyozta- Az EP-ben ismét beszélni kell a jogállamiság helyzetéről, Magyarország nem érdemli meg azt, hogy valaki az alapértékeit meg rendítse – mondta, hozzátéve ugyanakkor, hogy a Sargentini jelentés mellett szavaz ezek ellenére.

Roberta Metsola úgy fogalmazott, többet érnek az értékek mint a papír. Európa egy remény, egy ígéret – mondta.  Globális értékeket kell képviselni. Egy európai nemzet nagy tesztje az, hogy mennyiben védi meg ezeket. Ha mindezek ellenére továbbra is fenyegetik értékeinket, mint Magyarországon, akkor lépni kell – jelentette ki.

Malin Björk úgy fogalmazott, a demokrácia nem egy olyan dolog, amit néha választunk, néha nem. Ez alapvető a munkánk működéséhez – tette hozzá.

Romeo Franz szerint a valódi béke a különbségek elfogadásával jöhet létre.

Philippe Lamberts a Zöldek vezetője szerint Európa az emberi jogok tiszteletben tartásán is alapul, a kisebbséghez tartozó emberek jogait is beleértve. Ezeket veszélyezteti Magyarország, és ez nem a magyar embereket támadja, hanem a magyar kormány által hozott döntéseket, fellépéseket. Az EU-hoz való tartozás kötelezettséggel és felelősséggel is jár. A Sargenitini-jelentés pedig alkalmat teremt az EP számára, hogy a szavakat tettek kövessék.

Marek Jurek lengyel konzervatív képviselő:

A jelentés szerzője, a vita kezdetekor egy kérdést tett fel. Milyen helyzetben van az EU? – mondta a lengyel politikus. Véleménye szerint a fellazulás állapotában van, éppen a mai viták miatt, mégpedig azért, mert ki akarják zárni Magyarországot a vitából – tette hozzá.

Meg akarják bontani az EU-t ahelyett, hogy összefognák. A változásokat el kell fogadni és párbeszédet kell folytatni azokkal az országokkal, akik változást akarnak eszközölni Európában – fogalmazott.

Sophia IN ‘T VELD az előző felszólalásra reagálva örömét fejezte ki annak, hogy Marek Jurek ennyire szeretné fenntartani a második cikk értékeit.

Magyarország volt az első, aki a Lisszaboni szerződést ratifikálta. Annyit kérnek, hogy Orbán Viktor a szavát – mondta.

Ön is tudja, hogy a magyar emberek is azt akarják, hogy tartsa szavát, hiszen az EU-ban akarnak maradni – tette hozzá.

A politikus szerint az EU az értékeit próbálja érvényesíteni, ezért támogatja Sargentini jelentését. A vita üzenete, hogy az EP nem akar lemondani Magyarországról. Nem azért foglalkozunk ennyit Magyarországgal, hogy lemondjuk róla, hiszen az európai család tagja, és hisz abban, hogy a magyaroknak joga van minden európai joghoz – fogalmazott.

Josef Weidenholzer képviselő úgy fogalmazott, a mai vita benne lesz a történelemkönyvekbe. A politikus szerint a közös értékektől való elmozdulásról van szó. Állást kell foglalni, amikor az unió alapvető értékeit támadja valaki, nem egy tagállam ellen fordulnak, hanem a közös érdekeket védik – mondta.

Marie-Christine Vergiat, az Egységes Európai Baloldal elnökségi tagja felhívta a  figyelmet, olvassák el a jelentést, ez ugyanis az Európa Tanács, a Velencei Bizottság véleményére támaszkodik. Nem a magyar nép ellen szól.

Guy Verhofstadt úgy fogalmazott felszólalásában: kényelmetlen az igazság. Kijelentette: jelen körülmények között Magyarország számára lehetetlen lenne az, hogy csatlakozzon az Európai Unióhoz. Felháborodva szólalt fel, majd elmondta, szereti Magyarországot, ezért is tartja különösképpen sajnálatosnak, hogy Orbán Viktor szerint a lépés, a jelentés a magyar nép ellen irányul.

Manfred Weber az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke fontos döntésnek nevezte a szavazást. Úgy fogalmazott, tudni kell, mit gondolunk az európai életformáról.

Mint mondta, frakciója nem érti, hogyan lehet az, hogy a közép-európai egyetem kritikus helyzetbe került Magyarországon, hiszen a tudományos élet szabadsága alapvető érték Európa számára. Demokráciában a többség irányít, azonban számukra egy jól működő országban a civil szervezetek is fontosak, átláthatóságot szeretnének látni, azonban, ha ellehetetlenítjük a munkájukat, az ellentétes az értékekkel – mondta.

Lehetünk különböző véleményen migráció kérdésében, azonban ha kijelentjük, hogy félni kell a muzulmánoktól, akkor a dzsihadisták útjára lépünk és megosztjuk az országainkat. Az emberi jogok mellett kell kiállni – tette hozzá.

A hetes cikkelyről Manfred Weber azt mondta, ha a magyar kormány nem akarja megoldani a jelenlegi kérdéseket, akkor a 7.1-es eljárás keretében elkezdett párbeszédre lehet szükség.

Marie-Christine Vergiat, az Egységes Európai Baloldal elnökségi tagja felhívta a  figyelmet, olvassák el a jelentést, ez ugyanis az Európa Tanács, a Velencei Bizottság véleményére támaszkodik. Nem a magyar nép ellen szól.

Maria Noichl, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének képviselője felszólalásában azt mondtaOrbán Viktor a nők esetében a tetteseket védi, amiért nem szavazza meg Budapest az isztambuli egyezményt. A nőket egyenrangú partnerként kell kezelni, a nők jogai nem képezhetik alku tárgyát Európában – mondta.

Maite Pagazaurtundúa Ruiz liberális képviselő hangsúlyozta, hogy a Velencei Bizottság és az EBESZ is aggályainak adott hangot a magyar reformokkal kapcsolatosan. A szabályok feladata, hogy az állam túlhatalma ellen védje az állampolgárokat – mondta.

Petra Kammerever szocialista képviselő szerint a kutatás és a média szabadsága, a civil szervezetek helyzete rosszul áll Magyarországon. Legismertebb ténynek a CEU elleni támadást nevezte. A leggyengébbeket támadják, azon szervezeteket, amelyek a migránsok integrációjával foglalkoznak.

Ingeborg Grassle, az Európai Néppárt képviselője német képviselő  szerint az EU-s pénzek kezelése romlott, konfliktusok jöttek létre, hiányoznak a vizsgálatok. Csak Lengyelországban rosszabb a helyzet – tette hozzá. Az EU-költségvetésből nagy forrásokat kap az ország, és nem tesz eleget, ezért javasolják az eljárás elindítását.

Kedvezőtlen lehet a szavazás

A szavazást holnap tartják a jelentésről. Időközben az is kiderült, hogy a szavazásnál a Magyarország számára kedvezőtlen forgatókönyv valósulhat meg, vagyis a tartózkodók szavazatait nem számítják be a szavazatszámláláskor.

A miniszterelnök korábban közzétett egy videót is, amelyben arról beszélt, hogy bosszúra készülnek Magyarország ellen.

A hirado.hu korábban arról is írt, hogy a dokumentumban foglalt vádak túlnyomó részét Magyarország korábban már sikeresen cáfolta a releváns nemzetközi szervezetek előtt, legyen szó akár az Európai Bizottságról, akár a Velencei Bizottságról.

„Orbán Viktor miniszterelnök megvédi Magyarország becsületét az igaztalan vádakkal szemben; kiáll a magyarokért a Sargentini-jelentés kedd délutáni európai parlamenti vitájában” – közölte korábban a Fidesz kommunikációs igazgatója.

Az alkotmányjogász a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott: „merev, szigorú tények azt mondatják, hogy 376 képviselő egyirányú igen szavazata kell ahhoz, hogy elfogadják a jelentést.” Ifjabb Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy a legnagyobb „probléma” az, hogyha elindul Magyarországgal szemben a hetes cikkely szerinti eljárás többlépcsős folyamata, akkor azzal nem a kormányt vagy a magyar miniszterelnököt büntetik, hanem a magyar embereket.

Ezt megelőzően még nem volt példa arra, hogy az Európai Parlament bármely tagország ellen kezdeményezze az eljárás megindítását. Lengyelország ellen a tavalyi év vége óta folyik a hetes cikkely szerinti eljárás, azt azonban az Európai Bizottság kezdeményezte.

https://www.hirado.hu/kulfold/kulpolitika/cikk/2018/09/11/ma-vitaznak-a-sargentini-jelentesrol-itt-nezheti-eloben