oNem magyarok, hanem Olasz rakodómunkások fosztogatták a bőröndöket, magyar rendőrök buktatták le őket

A police.hu közleménye szerint az utóbbi időben elharapódzó poggyászfosztogatás miatt magyar nyomozók adtak fel csalicsomagot készpénzzel, egy Róma-Budapest között közlekedő repülőjáratra. Mint kiderült, a pénz a várakozásoknak megfelelően eltűnt, de még Rómában.

A police.hu közleményében arról ír, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren alkalomszerűen tapasztalható poggyászfosztogatások számának alacsonyan tartása érdekében 2018-ban több mint ötezer repülőgép csomagrakodását kísérte figyelemmel.

Ezen ellenőrzéseknek vannak látható és vannak operatív elemei. Az RRI munkatársai emellett folyamatosan tartanak vagyonvédelmi akciókat, amelyek során számtalan bűnfelderítési módszert alkalmaznak. Mint kifejtik, a közelmúltban a sajtóban több helyen megjelent, hogy a Róma-Budapest között közlekedő repülőn is történt poggyászfosztogatás.

Az RRI nyomozói 2018. november 8-án Rómában az érintett járatra feladtak egy bőröndöt és abban készpénzt helyeztek el, feljegyezve a bankjegyek sorozatszámát. A gép megérkezését követően a rendőrök azt tapasztalták, hogy a csomagból a pénz hiányzik, azt valaki ellopta. A repülő lepakolását végző munkásokat a nyomozók azonnal ellenőrzés alá vonták, azonban náluk bűncselekményből származó értéket nem találtak.

A poggyászrakodók elszámoltatásával egyidejűleg három – a szóban forgó járattal érkező – utas tett feljelentést, mert feladott bőröndjeiket felforgatva, illetve nyitva találták. A rendőrök a helyszínen megállapították, hogy ismeretlen elkövetők kilenc csomagot is felnyitottak és felmerült a gyanú, hogy a bűncselekmény nem a járat érkezésekor történt.

Az RRI munkatársai haladéktalanul felvették a kapcsolatot az olasz hatósággal, akik a gyors nemzetközi információcserének köszönhetően intézkedés alá vonták a budapesti járat olasz rakodóit és megtalálták náluk a magyar rendőrök által a bőröndbe helyezett készpénzt, valamint egyéb értéktárgyakat.

Tekintve, hogy a poggyászfosztogatás nemzetközi jelenség, a rendőrség továbbra is azt tanácsolja a légi közlekedést választó utasoknak, hogy műszaki cikkeket, készpénzt, ékszereket ne hagyjanak a feladott poggyászukban. Az értéktárgyaikat akár az utolsó pillanatban is vegyék ki a csomagjukból, ha kiderül, hogy azt a repülőgép rakterében fogják elhelyezni.