Olyan tüntetés várta Merkelt Chemnitzben, amelyre senki sem számított

Augusztusban kezdődtek a tüntetések, amelyek nemcsak a várost, hanem Németországot is megrázták. A bevándorlásellenes tüntetéseket a német sajtóban a szokásos módon a “szélsőjobboldali” jelzővel illették. Ez persze a tények összemosása volt, ugyanis a túlnyomó többséget az átlagemberek ették ki.

A tüntetők többször is összecsaptak a rendőrökkel, az elmúlt hónapokban többen is megsérültek. Szerencsére a tragédiát sikerült elkerülni. A bevándorlásellenes tüntetők mellett a balosok is megjelentek a városban és összecsaptak a bevándorlásellenesekkel.

A tüntetések apropója, hogy Chemnitzben augusztus 26-ra virradóra megkéseltek egy 35 éves német állampolgárt. Az elkövető egy migráns volt. Az emberölés után tartott demonstrációkon számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban – a szokásos, liberális stratégia szerint – az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.

Merkel még szeptember végén jelentette be, hogy a városba látogat. Pénteken állta a szavát. A kancellár találkozott a város ifi kosárcsapatával, valamint szászországi vezetőkkel. Emellett a helyi újságok 120 olvasójával is beszélgetett.

A politikus a szokásos paneleket mondta el: megvédte a német kormány bevándorlási politikáját, elítélte a chemnitzi gyilkosságot és az erőszakos tüntetőket is.

Merkel elmondta, hogy a legnagyobb aggodalma, hogy a chemnitzi események miatt az emberek elvesztették a biztonságérzetüket. Ugyanakkor azzal igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy a biztonság érzésének eltűnése “szubjektív”, amelyet nem támasztanak alá bűncselekmények számáról szóló adatok, statisztikák.

A kancellár végül elmondta, hogy elégedett volt a programmal és a mély beszélgetésekkel, amelyeket a helyiekkel folytatott. Megígérte, hogy a jövőben a városban több olyan eseményt, konferenciákat fognak szervezni, amely támogatást jelent a közösség számára.

A szemet gyönyörködtető kép azonban csalóka lehet, ugyanis nagyjából húszszor annyian voltak azok, akik a kancellár ellen tüntettek aznap, mint akik a fogadására mentek.

Mintegy 2500 ember vonult utcára pénteken a városban, hogy tiltakozzanak a kancellár politikája ellen. A német média szerint a bevándorlásellenes Pegida és a helyi “szélsőjobboldal”, a Pro-Chemnitz-csoport szervezte a tüntetést. Egy csoport alaposan túl is tolta a trollkodást, amikor magukat “Merkeljugendnek” nevezték az egykori hírhedt “Hitlerjugend” nevű ifjúsági szervezet nyomán.

A tüntetők a “Merkelnek mennie kell” és a “nemzet elárulója” kifejezéseket skandálták. Az úgynevezett “Merkeljugendesek” pedig olyan EU-s zászlókat lengettek, amelyeken az EU jelképei voltak ötvözve az egykori náci szimbólumokkal. A pólóikon a “Geil Merkel” kifejezés állt, amely utalás a náci köszöntésre: “Heil Hitler”.

A tüntetők Merkel Németországát az egykori kommunista Német Demokratikus Köztársasághoz hasonlították és szerintük olyan szintű az elnyomás, mint a Stasi – egykori kelet-német titkosszolgálat – idejében.