Olaszország megpecsételheti Európa sorsát a közelgő EP-választásokon

Olaszország és Európa megvédését ígérte Matteo Salvini, a Liga párt vezetője a Milánóban tartott kampányzáró nagygyűlésen a minap. Nem is alaptalanul, hiszen az EP-választásokon Salvini pártjának elsöprő győzelmet jósolnak, míg a baloldali Demokrata Párt támogatottsága csaknem a felére zuhant.

Salvini kampányzárójára 11 eurokritikus, illetve radikális jobboldali párt vezetőjét, köztük Marine Le Pent, a francia Nemzeti Tömörülés vezetőjét is Milánóba hívta. Az olasz belügyminiszter beszédében a népek és nemzetek Európáját hirdette meg, az Európai Uniót eddig uraló elittel szemben. Talán nem túlzás azt sem állítani, hogy a világ szeme most Olaszországra vetül, amely nem csak belső hatalmi viszonyait, de egész Európáét rendezhetik át a május 26-i EP választáson.

Egyesült Európa-ellenes, nemzetek szuverenitását pártoló jobboldali formációk képviselőit invitálta a minap Milánóba Matteo Salvini, pártjának kampányzáró gyűlésére. Salvini és szövetségesei ezekből a pártokból akarnak létrehozni egy új európai parlamenti szuperfrakciót, amely méretében nagy eséllyel a folyamatosan gyengülő Európai Néppárttal vagy az Európai Szocialisták képviselőcsoportjával is vetekedhet majd létszámában. A közös pontjuk ezeknek a pártoknak, hogy mind elutasítják Brüsszel jelenlegi bevándorláspolitikáját.

Vissza kell szereznünk az országaink irányítását. Nincs szükség az EU-féle szuperállam diktátumaira. Nem kell több bevándorlás! Elég az iszlámból

– fogalmazott a Dóm téren összegyűlt tömeg előtt a holland Szabadságpárt vezére Geert Wilders, aki a halálos fenyegetések miatt 24 órás rendőri védelem alatt áll (Geert Wildersszel készített interjúnkat ITT olvashatják). Elemzések szerint a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés lehet az európai parlamenti választás franciaországi nyertese, tekintve, hogy a párt 23 százalékon áll, 1 százalékkal előzve meg az Emmanuel Macron centrista-liberális pártját. 

A francia politikus arról beszélt, hogy elérkezett a rég várt pillanat, Európa népei ugyanis olyan erőket juttathatnak hatalomba, amelyek ellenállnak a gyökértelen európai oligarcháknak, és megkezdik a kontinens visszafoglalását.

“A jövőt mi építjük”

Matteo Salvini a rendezvény utolsó szónokaként  lépett a színpadra. Pártja jelenleg 33 százalékon áll, és hazája legnagyobb delegációját küldheti majd az Európai Parlamentbe a választás után.

Szeretjük a kis Madonna-t, aki felülről figyel minket. Itt nincsenek szélsőségesek, rasszisták, fasiszták. A különbség inkább abban áll, hogy itt olyanok vannak, akik előre tekintenek, a jövőről beszélnek, míg mások a múltba tekintenek, és csak azért félnek a múlttól, mert a jövőre elképzelésük sincsen. A jövőt mi építjük

– ezekkel a szavakkal vont különbséget a pártok között a Liga vezetője. Salvini többek között azt is kijelentette, hogy ha a Liga és szövetségesei nyerik az európai parlamenti választást, akkor „beveszik Európát, és tetőtől talpig megváltoztatják”.

Hangsúlyozta, hogy nem a nemzetek, nem is a szélsőjobboldalinak tartott erők, hanem az a hatalmi elit árulta el Európát, amely eddig a pénzpolitika, a multinacionális cégek, az ellenőrzés nélküli migráció nevében elfoglalta Európát. Salvini mindezt a Merkel, Macron, Soros, Juncker „négyes” említésével szemléltette.

A Matteo Salvini által létrehozott szuperkoalició, többek között Marine Le Pennel és Geert Wilders-al – Fotó: ANSA/MATTEO BAZZI

“Ez Dávid és Góliát küzdelme lesz”

Az olasz kormány belügyminisztere úgy vélte, a május 26-i választás a népek, valamint a „pénzzel és arroganciával teli” elit harca lesz. Dávid és Góliát küzdelméről beszélt, arra figyelmeztetve, hogy gyakran a „kicsik forradalma” vezet győzelemre. Célként jelölte meg, hogy az európai szuverenista erők megelőzzék az európai baloldalt. Az európai parlamenti választásokon különböző érdekellentétek feszülnek egymásnak mindazok között, akik az Európai Uniót nem „szétverni”, hanem megváltoztatni akarják. Bár egyértelműen a bevándorlás kérdése a fő mozgatórugó az újonnan alakuló szuperkoalíció tagjai közt, azt azért nem árt megemlíteni, hogy a kampányzáró eseményre meghívottak között több olyan ország pártjai is részt vettek, amelyek nincsenek kitéve az illegális bevándorlást veszélyének. Elemzők szerint ez sem véletlen, hiszen a résztvevők közül mindenki félti saját országa önállóságát.

Mi várható a választások után?

Olaszország 2019-ben a maga 76 küldöttjével a britek távozását követően a harmadik legnagyobb nemzeti küldöttség az Európai Unióban, így nem túlzás kijelenteni, hogy az európai erőviszonyokat Salvini pártja jelentősen átformálhatja.

A 2014-es választások után  a szavazatok több mint 40 százalékát az akkori pártvezér és miniszterelnök, Matteo Renzi vezette, baloldali Demokrata Párt (PD) nyerte, ami 31 helyet jelentett az S&D-ben. Ezzel az eredménnyel az olasz PD a német CDU/CSU-t követő második legnagyobb nemzeti pártként szerepelt, egyben nekik volt a legnagyobb küldöttségük az S&D-n belül. A Liga ekkor még nagyjából a szavazatok 6 százalékát kapta, így öt képviselőt küldhettek az EP-be. A legutóbbi választáson hozzávetőlegesen 29 millió ember járult a szavazóurnákhoz. 

Olaszország mai helyzetét tekintve azonban nem kétséges, hogy 180 fokos fordulatot vettek a tavalyi nemzeti választással, ahol a helyi baloldal megsemmisülésével az Öt Csillag mozgalom és az Északi Liga kezébe került a kormánybot. Jelenleg pedig alig mérhető támogatást mérnek a Zöld Európának, míg 2 és 5,5 százalék körüli eredményt jósolnak az Olaszország Fivérei – Nemzeti Szövetségnek (pártcsaládja: Európai Konzervatívok és Reformerek), a La Sinistrának (pártcsaládja: Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal) és a Più Europának (pártcsaládja: ALDE) is.

A La Sinistra képviselői; Fotó: Roberto Monaldo / LaPresse

A jelenleg legtöbb EP-képviselői helyet magáénak tudó Demokrata Párt továbbra is az Európai Szocialisták Pártját erősíti majd.  Az olasz szocialisták 2014 óta, amikor is közel 41 százalékot szereztek, jelentősen veszítettek támogatottságukból. A 2018-as belföldi választáson Matteo Renzi vezetésével a mandátumok 22,85 százalékát sikerült megszerezniük, az EP-választáson pedig szintén 20-22 százalék körüli eredménnyel számolhatnak.  A tavalyi választáshoz hasonlóan most is a Salvini vezette radikális jobboldali Liga és a Di Maio kormányozta, balos-populista Öt Csillag Mozgalom csatározása határozza majd meg az olaszok és ezzel együtt az európai vezetés politikai játszmáit.

A Liga listáját Matteo Salvini vezeti, aki az elmúlt egy évben világhírűvé vált migrációellenes kiállásáról. Bár az olasz kormányban „csak” miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, mégis többet ír Salviniről a világsajtó, mint a kormányfőről, Giuseppe Contéról, s ahogyan az bizonyára világossá vált mindenki számára, nagyobb is a beleszólása a kormányzásba.  Orbán Viktor korábban az olasz sajtóban kiemelte: a Salvini vezette jobboldal és az EPP közeledésében a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszországa van leginkább kulcsszerepben.