Nukleáris katasztrófa fenyeget a szomszédban!

Rémisztő hibákról számolt be egy osztrák napilap a Szlovákiában épülő mohi atomerőmű 3-as és 4-es reaktorblokkja kapcsán. Az újságot állítólag egy teljes anonimitást kérő szlovák mérnök kereste meg, aki évekig dolgozott technikusként az erőműnél. A mohi atomerőműt üzemeltető társaság a hét elején az új reaktorblokkok üzembe helyezésének elhalasztását jelentette be.

Kipakolt egy szlovák mérnök: nukleáris katasztrófa fenyeget a mohi atomerőműnél?

Hajmeresztő hibák történhettek, nukleáris katasztrófával fenyeget a mohi atomerőmű bővítése a Kronen Zeitung szerint. Az osztrák lapnak egy, az erőműnél éveken át dolgozó technikus állítólag azt mondta: „nem tud úgy élni, hogy tud a közvetlen veszélyről, de nem tesz semmit” – ezért, valamint gyermekeire és lelkiismeretére tekintettel „kipakolt”.

A lap forrása szerint a már bő 3 évtizede zajló fejlesztésben sokszor megfelelő képzettség nélküli munkavállalók vettek részt, a munkafolyamatok pedig nem voltak „kellően” összehangolva.

Példaként említette a nyomáscsökkentő torony megerősítésére felszerelt acéllemezeket is, melyeket több ezerszer átlyukasztottak – így kétséges, hogy funkciójukat mennyiben tudják betölteni.
Ausztria számtalan alkalommal kritizálta a projektet – a héten Sebastian Kurz osztrák kancellár például kijelentette: helyes döntés volt Szlovákia részéről az, hogy elhalasztják az új építésű reaktorblokkok üzembe helyezését.

Több felmérés szerint is az osztrák közvélemény élesen ellenzi a két ország határától alig száz kilométerre található nukleáris erőmű üzemeltetését.

Pozsony ugyanakkor belügyeibe történő beavatkozásnak tekinti Bécs megnyilvánulásait. Pellegrini szlovák kormányfő kijelentette: Kurz „túllép a hatáskörén, amikor keresztes hadjáratot hirdet a régiós nukleáris beruházások ellen”.