Neveljék másként a fiúkat!


„Másként kell nevelni, motiválni egy fiút, mint egy lányt, különösen vonatkozik ez az általános iskola alsó tagozatára” – nyilatkozta Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója a Magyar Időknek.

Európai jelenség, hogy a fiúk már kisiskolás korban lemaradnak, ennek az egyik következménye, hogy az egyetemre sokkal több lány jut be, mint fiú” – mondta Bedő Imre, majd hozzátette mindez azért problémás mert hazánkban a felsőfokú végzettségűek közel kétharmada nő, és ennek eredményeképp ezen nők fele nem talál végzettségében hozzáillő társat – írja a Magyar Idők.

Képtalálat a következőre: „kisfiú kislány”

A pedagógusok sokszor nem veszik figyelembe, hogy másként kell nevelni, másként kell fegyelmezni, motiválni egy fiúgyereket. Főleg igaz ez az általános iskola alsó tagozatára, amikor még a kamaszkori lázadás kialakulása előtt jól nevelhetők a gyerekek” – hangsúlyozta a szakértő. Ismertetése szerint sokszor állítanak lány példát a kisfiúk elé, ami éppen hogy ellentétes hatást vált ki belőlük.

Mint mondta, már óvodáskorban megfigyelhető néhány jelentős különbség a két nem viselkedésében.

A lányok játszanak fiús és lányos játékot egyaránt, a fiúk viszont kifejezetten kerülik a lányos játékokat, illetve szeretik a lányokat távol tartani a saját fiús játékaiktól, vagyis duplán védik területeiket

„Ez azért van így, mert a fiúk arra készülnek, ami az ő speciális hozzáadott értékük a világhoz. Ezt úgy tudják megtalálni, ha ösztönösen elkülönülnek, és a maguk nyersebb módján, más fiúkkal való szabad versengés során felismerik erősségeiket, elkezdik fejleszteni azokat a tulajdonságaikat, amelyekben ők jók” – fejtegette a szakember.

„A fiúgyerekek pedig nem mindig vagányságból rendetlenkednek a tanórán, hanem azért, mert sok esetben figyelmet követelnek, rosszul szólítják meg őket a női pedagógusok, nem jól motiválják” – magyarázta a szakértő.

„Persze a női pedagógusoknak is van eszköz a kezükben. Igény keletkeztetésével el tudják érni, hogy kifejezetten az ő kedvükért lehozzák akár a csillagokat is az égről a fiúgyerekek, de mindez speciális, fiúk által dekódolható kommunikációt, odafigyelést és lelki kapcsolatot is feltételez.

 


Like it? Share with your friends!

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük