Neobolsevik antifa támadás volt a félholtra vert AfD-politikus meglincselése

Ájultra verték Németországban a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) brémai tartományi vezetőjét. A lincselésről itt számoltunk be részletesen: Félholtra verték a német bevándorlásellenes párt politikusát ismeretlen maszkos támadók

Frank Magnitzot (képünkön) hétfő délután a város központi részén támadta meg három maszkos férfi, majd egy fadarabbal ütni kezdték, és többször fejbe is rúgták a földön fekvő politikust, akinek egy közelben tartózkodó munkás sietett a segítségére, adta hírül a Deutsche Welle.

A német hírcsatorna szerint a rendőrség nyomozást indított a támadás ügyében, amelyet egyértelműen politikailag motiváltnak tartanak.

Alice Weidel, az AfD parlamenti társfrakció-vezetője gyilkossági kísérletnek titulálta a bántalmazást, míg Jörg Meuthen, a bevándorlásellenesek társelnöke képet posztolt a kórházi ágyában vérben fekvő Magnitzról, azt állítva: a politikust félholtra verték.

Sajtóforrások szerint a 66 éves férfi tegnap már magához tért, ám valóban súlyos sérüléseket szenvedett, és alig emlékszik a vele történtekre.

Fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Az eset nagy visszhangot kapott Németországban, és a többi Bundestag-frakció is elítélte a politikussal szembeni erőszakot. A Zöldek részéről például Cem Özdemir, a párt egyik legismertebb arca a Twitteren azt írta:

az erőszak még a széles körben szélsőjobboldalinak tartott AfD-vel szemben sem megengedett, és csak az erőszak győzelméhez járul hozzá az, aki „gyűlölettel száll szembe a gyűlölettel”.

Andrea Nahles, a német szociáldemokraták elnöke pedig úgy vélekedett: a bevándorlásellenesek Németország toleranciára épülő társadalmának ellenlábasai, de bárki, aki velük szemben erőszakot alkalmaz, épp ezeket az értékeket árulja el, illetve a társadalmi együttélést sodorja veszélybe.

Az Alternatíva Németországnak berkeiben egyébként épp a többi politikai pártra mutogattak az eset kapcsán, mondván: a szélsőbaloldali aktivisták egyre jobban erőre kapnak, mert a pártok egyszerűen nem ítélik el őket. Az AfD brémai szárnya arra is felhívta a figyelmet, hogy a tömörülés egyre többször lesz antifasiszta támadások áldozata.

Múlt pénteken épp egy szászországi AfD-irodánál történt robbanás, és csak a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés. Itt számoltunk be róla: Robbanás történt a bevándorlás ellenes AfD irodájánál

A Drezda környékén fekvő, Döbeln nevű kisvárosban bekövetkező detonáció nyomán az iroda mellett a szomszédos épület és két, a környéken parkoló autó is megrongálódott. Az AfD a párt elleni merényletként értelmezte a robbanást, adta hírül a távirati iroda, hozzátéve: Szászországban az utóbbi hetekben több AfD-irodát is támadás ért.