Nem csak az óceánban, az emberben is megjelentek a műanyagszemcsék

nem csak az oceanban az emberben is megjelentek a műanyagszemcsek

Először mutattak ki mikroműanyagokat – öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket – emberi ürülékmintákban kutatók.

A Bécsi Orvosi Egyetem (MedUni) és az osztrák Szövetségi Környezetügyi Hivatal kedden ismertetett próbatanulmánya nyolc 33 és 65 év közötti felnőtt – egy osztrák, egy brit, egy finn, egy olasz, egy holland, egy lengyel, egy orosz és egy japán – bevonásával készült, akiket arra kértek a kutatók, hogy egy héten át jegyezzék le, hogy mit esznek, és adjanak le székletmintát elemzésre.

20170831kenyai-nejlonszatyortilalommal1.
Az elhasznált nejlonszatyrok komoly fenyegetést jelentenek a környezetreForrás: 123RF

A tesztalanyok mindegyike fogyasztott olyan ételt, amelynek műanyag-csomagolása volt, vagy ivott műanyagpalackból.

Az állatok szervezetében már korábban kimutatták a műanyagot

A kutatók mind a nyolc alany mintáiban kimutattak mikroműanyagokat. “A laboratóriumunkban kilenc különböző típusú, az 50-től az 500 mikrométeresig terjedő műanyagokat mutattunk ki” – mondta Bettina Liebmann, a környezetügyi hivatal kutatója.

20180914kozonseges-levesteknos-alone-cit
Az már eddig is közismert volt, hogy az élővilágra milyen nagy fenyegetést jelent a műanyag szennyezésForrás: Biosphoto/Pierre Huguet / Biosphoto/Pierre Huguet

Állatokon végzett korábbi vizsgálatok mikroműanyagokat mutattak ki az állatok emésztőrendszerében, valamint a vérében és a májában is.

A kutatók szerint noha vannak arra utaló jelek, hogy az emésztőszerveket károsíthatják a műanyagrészecskék vagy az általuk okozott gyulladás, további tanulmányokra lesz szükség az embereknél esetlegesen fennálló kockázatok kiértékeléséhez.

Még kérdéses, jelenthet-e mindez egészségügyi kockázatot

A szakemberek továbbá nem tudták összefüggésbe hozni a kimutatott részecskéket az alanyok által elfogyasztott élelmiszerek típusával.A mikroméretű műanyagszemcsék a hétköznapi tárgyak és ipari termékek kopásából, bomlásából származnak.

20170801muanyag4.jpg?w=644&h=429
A műanyag-hulladékok a világ legtávolabbi szegleteiben is fellelhetőkForrás: Origo

A németországi Szövetségi Kockázatelemző Intézet szerint a jelenlegi kutatások alapján a mikroműanyagok nem jelentenek egészségi kockázatot az emberre.

Szakértők továbbá arra figyelmeztetnek, hogy a mostani tanulmány túlságosan kis méretű és kezdetleges ahhoz, hogy egyértelmű következtetéseket lehessen levonni belőle.

Originally posted 2018-10-24 01:56:06. Republished by Blog Post Promoter