Nem “bádogból” lesznek a robotok: szintetikus idegszálat fejlesztettek hozzájuk svájci és német kutatók

A legtöbben még mindig úgy gondolunk a jövő robotjaira mint valami fém kasztnis szerkezetekre. Bár az ipari robotok valóban ilyenek, azonban az emberi felhasználású, “köztünk élő” robotok egyáltalán nem kell hogy így nézzenek ki.

Már ma is vannak igen élethű humanoid robotok, azonban még ezek is a felszín alatt, merev mechanikával mozognak. Azonban nem lesz így már a közeljövőben sem, ugyanis speciális műanyagok felhasználásával a biológiai izmokhoz hasonló mozgató rendszereket dolgoznak ki szintetikus izomból.

Ezt eddig a leglátványosabban a Westworld című sorozat bevezető képei mutatják meg, amikor lágy műanyagokból, mintegy kinyomtatják a robotok izom és ideg rendszerét. Azonban tényleg vannak kutatások arra, hogy úgynevezett soft-robotokat fejlesszenek:

Ez az irányvonal lépet most újabbat előre, mivel az emberi mozgás három részből tevődik össze. Az egyik a környezet érzékelése, a másik konkrétan a mozgás, a harmadik pedig a végzett mozgásról történő visszajelzés, ami alapján a további finom mozgást végre tudjuk hajtani. Ezt szolgálja nálunk, például a tapintás illetve a mozgási ellenállás érzékelése. Ezek szükségesek a legegyszerűbb mozgások biztos végrehajtásához is, mint egy kilincs lenyomása, vagy eleve a járás.

A legelső az érzékelés már adott a különféle kamera és egyéb rendszerek által. Az mozgás megoldható a már említett szintetikus izmokkal. Azonban a harmadikhoz, a visszajelzéshez nem nagyon volt igazán finom rendszer. Most már ez is megváltozhat, hiszen olyan  “szintetikus idegszálat” fejlesztettek ki robotok számára német és svájci kutatók, amikkel már nagyon finom visszajelzéseket is kaphat a robot a végrehajtott mozgásáról.

Például a tapintás érzékelést egy különböző anyagokból álló elasztikus “szuperrost” segítségével tették lehetővé, melyet a robot ujjára helyeztek.

A fejlesztés a Lausanne-i Szövetségi Műszaki Egyetem (EPFL) és a Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratórium (EMPA), valamint a Berlini Műszaki Egyetem kutatóinak közös munkája.

Az “ideg” egy elasztikus rostból áll, amelybe különböző anyagokat, például elektródákat és polimer nanokompozitokat integráltak. A rost nagyon precízen képes felismerni mindenfajta nyomást, amely éri. Képes akár mérete 500-szorosára nyúlni, majd visszaállni eredeti méretére – áll az EPFL közleményében.

A kifejlesztett eljárás révén rövid idő alatt akár több száz méter hosszú rost is készülhet – áll az Advanced Materials című tudományos szaklapban megjelent tanulmányban.

Végül nézzünk meg egy videó összeállítást az egyre életszerűbb robotokból:

Ez a táncoló robot, pedig már több mint 7 éves, vagyis már jócskán “elavult”. A videón természetesen csak a középső alak a robot: