Négy női világrekordot is megdöntött a transznemű erőemelő, de aztán a doppingteszt kihozta, hogy valójában férfi

A biológia nem hazudik.

Mesébe illő sztorinak indult, ám végül jókora pofára esés lett a vége – így lehetne a legjobban összefoglalni azt, ami a Mary Gregory névre hallgató amerikai sportolóval történt.

Az erőemelő Gregory eredetileg férfinak született, később azonban úgy döntött, hogy ő inkább nő szeretne lenni, ezért nemet váltott, azaz transznemű nő lett belőle. A nemi identitásának megváltoztatása után sikerült elérnie az amerikai erőemelő szövetségnél, hogy a továbbiakban a nők között versenyezhessen.

Fotó: Instagram

A múlt hónapban egy nemzeti megmérettetésen azonban borult a bili. Mary Gregory – férfiakat meghazudtoló teljesítménnyel – kilencből kilenc versenyszámot megnyert, sőt mi több, négy női világrekordot is megdöntött.

A verseny után kötelező doppingteszten kellett részt vennie, amely végül azt az eredményt hozta, hogy a guggolásban, fekvenyomásban és felhúzásban remekelő sportoló biológiailag férfi, ezért semmilyen keresnivalója sincsen a szebbik nem mezőnyében.

Ezt követően Mary Gregoryt a szövetség megfosztotta a nők között elért eredményeitől (így a négy világrekordtól is), s megtiltotta, hogy a jövőben elinduljon a hölgyek számára kiírt versenyeken.

A döntést a szövetség azzal indokolta, hogy a sportban a nem sokkal inkább fiziológiai és biológiai kérdés, mintsem identitási. Egy biológiailag férfi elindulása a női mezőnyben felrúgja a sportszerűség és az egyenlő esélyek elvét.