Napokon belül kitörhet az újabb háború!

Washington hadihajókat küldött a Perzsa-öbölbe, Teherán válaszul lezárhatja a stratégiai fontosságú Hormuzi-szorost. Az Egyesült Államok tavaly lépett ki az atomalkuból, és visszaállította az Irán elleni szankciókat. Az EU még kitartana a megállapodás mellett, de a napokban Teherán is felmondta azt.

Az Abraham Lincoln nukleáris repülőgép-hordozó a Szuezi-csatornán keresztül az iráni partok felé vette az irányt. Hamarosan csatlakozik hozzá az Arlington hadihajó, fedélzetén kétéltű járművekkel. Washington emellett B-52-es bombázókat vezényelt egy katari támaszpontra, és Patriot légvédelmi rakétákat is a térségbe küld. Az Egyesült Államok az Irán részéről érkező fenyegetéssel indokolta a lépést.

Adatokat kaptunk a felderítéstől, ezért egyértelművé akarjuk tenni Irán számára, hogy felismertük a fenyegetést és válaszolunk rá – mondta Joseph Dunford, az amerikai hadsereg vezetője szenátusi meghallgatásán.

Irán szerint mindez a pszichológiai hadviselés része. Teheránban úgy látják, hogy az Egyesült Államok így akar nyomást gyakorolni rájuk annak érdekében, hogy kössenek új megállapodást az iráni atomprogramról.

A korábbi egyezményt még 2015-ben hozták tető alá. Trump azonban tavaly felmondta ezt az alkut, mondván, hogy az nem fékezte meg az iszlám köztársaság rakétaprogramját.

Irán most bejelentette, hogy szintén kilép a megállapodásból, és felgyorsítja urándúsító tevékenységét. Teherán a Hormuzi-szorost is lezárhatja, amelyen a világ kőolaj-kitermelésének ötöde halad át.