Nagy meglepetés a CNN-től az amerikaiaknak: Valami Magyarországról, valami Orbánnal riogatták őket

A CNN nevezetű függetlenobjektív hírtelevízió, a világ szeme, nem kevesebb mint hat műsorban foglalkozott egy távoli, soha nem hallott országgal, melyet Hungary-nek neveznek. Sőt, a világ-libsizmus kötelező imakönyve, a New York Times is hosszú cikket szentel ennek az országnak, melynek kevesebb lakosa van, mint mondjuk New York-nak.

Az átlag amerikai két magyart ismert eddig összesen. Az egyik Lugosi Béla, akiről köztudott, hogy Drakula néven vért szívott egy távoli helyen és erről dokumentumfilm is készült. A másik Gábor Zsazsa, aki számtalanszor ment férjhez, akkor is, mikor már menni sem tudott és a nászéjszakát az intenzíven töltötte.

Most pedig egy újabb magyar horrorfigurával voltak kénytelenek megismerkedni: Mr Orbánnal.

Ő – a CNN és a  New York Times szerint – a legrémesebb fasiszta autokráciát építette ki, és most arra készül – miután orosz hackerekkel hatalomra juttatta Trumpot –, hogy az egész világot igájába hajtsa. Tervének végrehajtásában ördögi ravaszsággal jár el. Mindenkit megtévesztve nem tart fenn Gestapót, senkit sem vitet el, választásokat rendez és emeli a béreket. Országában még haladó újságírókat is csak akkor vernek, ha részegen randalíroznak a gyorsétteremben. És akkor se nagyon.

Olyan ez, mintha Hitler, nagy ravaszul, turistavízummal ment volna Moszkvába.

Öt súlyos esetre hívták fel a figyelmet az autokrata ellen. Sajátos módon azonban – hogy, hogy nem – mindegyik kifogásban szerepel egy bizonyos Soros, akit – tévesen – mint „emberbarát milliárdost” emlegetnek, pedig ő, ezzel ellentétben, egy milliárdosbarát ember. Ő kapcsolja össze a vádakat, a következőképpen:

  • Soros demokrata, tehát aki őt utálja az nem az;
  • Soros civilszervezeteket pénzel, tehát aki őt nem kedveli, az „a” civileket is üldözi;
  • Sorosnak egyeteme van, tehát aki ellene van, az az egyetemek ellen van;
  • Soros zsidó, tehát aki ellene szól az antiszemita.

Az anti-sorosisták – szól a textus – világszerte egyformák. Putyin, Erdogan stb. Valahogy egyedül egy Netanjahu nevezetű soros-ellenes alak maradt le a szégyenpadról.

Zárójel. Ennek az az oka, hogy a fejletlen Amerikában még nem jutottak el arra a felismerésre – ami a budapesti libsi értelmiség számára már nyilvánvaló – hogy az Izraeli miniszterelnök is antiszemita, mivel utálja Sorost. Mindebből viszont egyenesen következik, hogy Soros az egyetlen igazi szemita. Vagy Soros, vagy az antiszemitizmus. Tertium non datur. Legalább ezt is tudjuk. Zárójel bezárva.

A cikkek, híradások stílusa, tartalma kínosan emlékeztet a honi ellenzék lelkét képező haladó sajtó hangneméhez. Ennek ugye két oka is lehet. Az egyik, hogy a haladó újságírók, ellentmondva a kultúrák különbözőségéről vallott nézeteknek, mindenütt egyformán hülyék, a másik, hogy az irományok alapjául szolgáló vélemények közvetlenül magyar elvtársaiktól származnak, és ismét csak a már megszokott weyerbélázás esetével van dolgunk.

Itt tartunk hát. Az átlagamerikai Lugosi és Gábor Zsazsa után megismerkedhetett egy harmadik jelentős magyarral is.

Hogy aztán a redneckeket ez mennyire érinti mélyen, azt nem tudom. Mindenesetre Magyarországot az amerikai térképekre helyezték, és lehetséges, hogy végzős egyetemisták meg tudják mutatni a térképen, hogy valahol Vlagyivosztok és London között van. És ez persze óriási eredmény, mondhatni mérföldkő, mellyel a magyar szellem hozzájárult a tudás sokasodásához.