Nagy a gyűlölet Ausztriában: csak névvel és címmel lehetne kommentelni az új törvény szerint

image.aspx?id=e84b6fc1-e026-4ad7-8d62-78

A tervek szerint 2020-ban léptetné életbe az osztrák kormány azt a törvénytervezetet, ami megszünteti az anonimitást az interneten.

Régóta jelent komoly problémát az interneten, hogy valaki kamu profillal beregisztrálva ír gyűlöletkeltő bejegyzést/hozzászólást például egy közösségi oldalon, vagy épp sérteget és megaláz másokat.

Reméljük nem kell külön a Vadhajtások olvasóinak elmagyarázni miről is van szó. Természetesen már most, ha csak egy kritikát ír valaki Ausztriában (is) a bevándorlás ellen, a muszlimok ellen, az komoly bírságokra, rendőrségi eljárásokra számíthat.

A jelek szerint az osztrákokban megérett a gondolat, hogy ezen változtassanak, a helyi kormány ugyanis egy igen fontos törvénytervezetet készített el.

Der Standardra hivatkozva az Engadget azt írja, a törvénytervezet arra kötelezne minden egyes felhasználót, hogy a cégek számára a teljes nevüket és címükett is megadják. Mindezt azért, mert csak így lehetne hozzászólást írni egy adott oldalon. Ettől persze ugyanúgy használhatná az illető a becenevét, de egy problémás/törvénysértő bejegyzés esetén azonnal “meg lehetne találni”. Azok a cégek, amelyek nem tartják tiszteleben a törvényt, 500 ezer euro (kb. 142 millió forint) pénzbírsággal lenne sújthatók, míg a következő alkalommal már a duplája lenne a büntetés.

image.aspx?id=e84b6fc1-e026-4ad7-8d62-78

© Japan Times

Persze nem minden egyes weboldalra vonatkozna ez a szabály. A tervek szerint ehhez minimum 100 ezer regisztrált felhasználóval kell rendelkezni, az éves bevétel haladja meg az 500 ezer eurot, vagy a támogatás az 50 ezer eurot (kb.14,2 milló forint).

Ha az Európai Unió elfogadja a tervezetet, 2020-ban már életbe is léphet a változás.

Az osztrák törvényjavaslat miatt sokan aggódnak. Bár a kisebb oldalak felhasználói bázisa szabadon növekedhetnek, míg el nem érik a törvényben előírt adatszolgáltatás alsó határát, épp azoknak a mikroközösségeknek kedveznek ezzel, ahol folyamatosan találkozni jogsértő tartalommal, ugyanakkor kicsik (így láthatatlanok), és reklám sem fut rajtuk.

Olyan érzésünk támadt, mintha ezt a törvényt a “Vadhajtásokra” hoznák meg. Szerencsére mi ezt le fogjuk szarni, hiszen nincsen az az Európai Unió aki bármiféle törvényt hozhatna arra, hogy leírjuk a kendőzetlen igazságot.

Arról nem is beszélve, hogy a törvény az osztrák kormányzópárt kisebbik koalíciós partnere, a Szabadság Párt számára lehetővé tenné, hogy ne szabjon gátat a gyűlöletbeszéd közzétételének a saját oldalán.

A legfőbb szempont ugyanakkor, hogy az oldalak a hackerek számára valódi aranybányává válnak, hiszen nemcsak a felhasználók teljes nevéhez, de még a lakcíméhez is hozzá tudnak jutni.

HVG nyomán