Muszlimellenes lázadások törtek ki Srí Lankán, lekapcsolták a közösségi portálokat

Felfüggesztették hétfőn Srí Lankán a Facebook, WhatsApp és több más közösségi portálhoz való hozzáférést, miután muszlimellenes lázadások törtek ki több városban, válaszul a húsvét vasárnap templomok és szállodák ellen elkövetett terrorcselekményekre.Fotó: EPA/M.A.Pushpa Kumara

Keresztények csoportjai támadtak a szigetország északnyugati részén fekvő Chilawban muzulmánok üzleteire, egy kereskedő által a Facebookra kitett hozzászólásra reagálva.

A biztonsági erők Chilawban a levegőbe lőttek, hogy feloszlassák a tömeget, más városokban viszont erőszakcselekményeket követtek el muzulmánok ellen.

A szigetországban április 21. óta feszült a helyzet, amikor 258 ember halt meg a három templom és három szálloda ellen elkövetett pokolgépes merényletekben.

A rendőrség közölte, hogy a Chilawban és környékén vasárnap bevezetett kijárási tilalmat feloldották, de az internetes közösségi médiát elérhetetlenné tették, hogy ne tudják a feszültségek szítására felhasználni őket.

„Ne nevessetek, egy nap még sírni fogtok!” – írta Facebook-oldalán egy muszlim kereskedő. A térségbeli keresztények azt hitték, hogy ez egy soron következő merényletre való figyelmeztetés. A tömeg szétverte a boltját, a rendőrség lépett közbe.

Kuliyapitiya településen motorosok bandája támadt a boltokra, négy embert őrizetbe vettek a hatóságok szerint. Tucatnyian támadtak ezután a rendőrőrsre, ahol az őrizeteseket fogva tartották, és kikényszerítették a szabadon engedésüket.

A muszlim papokat tömörítő országos ulémák tanácsa (ACJU) sajnálkozását fejezte ki, hogy az öngyilkos merényletek óta megnőtt a gyanakvás a muzulmánokkal szemben.

„Türelemre szólítjuk fel a muzulmán közösség tagjait, és kérjük őket, ne tegyenek ki fölösleges dolgokat a közösségi oldalakra” – jelentette ki az ACJU.

Az internetszolgálatók – Facebook, WhatsApp és Instagram – közölték, hogy utasítást kaptak a távközlési felügyelettől a hozzáférés blokkolására.

A vezető Srí Lanka-i mobilszolgáltató, a Dialog Axiata Plc közölte, hogy utasítást kapott a Viber, IMO, Snapchat, Instagram és YouTube alkalmazások blokkolására is.

A muszlimok a buddhista többségű egykori Ceylon lakosságának 10 százalékát képviselik, a keresztények aránya a 22 milliós népességen belül mintegy 7 százalék.