Muszlim militánsok 120 keresztényt mészároltak le az elmúlt 3 hét során Nigériában |

 Az e heti 50 áldozattal együtt a keresztény áldozatok száma elérte a 120 főt Nigériában, akiket az afrikai ország Kaduna nevű tartományában gyilkoltak meg fulani muszlim militánsok – írja a Christianpost.com.

Fulani dzsihadisták – akik mostanra komolyabb fenyegetést jelentenek a nigériai keresztények számára, mint a Boko Haram iszlamista terrorszervezet – törtek be Inkirimi, Dogonnoma és Ungwan Gora településekre múlt hétfőn, ahol 143 három lakóházat leromboltak, 52 embert meggyilkoltak és több tucat további személyt sebesítettek meg.

A hírek szerint a támadók három csoportra oszlottak: az első tüzet nyitott az áldozatokra, a második felgyújtotta az épületeket, míg a harmadik csoport a menekülők után eredt. A támadás áldozatai között több gyermek és nő volt.

A hétfői incidens előtt, vasárnap szintén támadás érte Ungwan Gora lakóit, mely során 17 embert meggyilkoltak és több tucat otthont felgyújtottak. Korábban, március első hetében muszlim szélsőségesek gyilkoltak le több mint 30 keresztényt egy Karamar nevű településen, ahol szintén több épületet, köztük egy keresztény templomot is felgyújtottak. Az értesülések szerint a terroristák a tűz elől menekülő családok után lőttek, megölve 32 embert. Február végén a militánsok Maro települését támadták meg, ahol 38 keresztényt gyilkoltak meg, és ezúttal is épületeket, köztük egy templomot gyújtottak fel.

A közelmúlt véres eseményeinek közös eleme, hogy mind a többségében keresztények lakta dél-kadunai Adara területén történt.

A Christian Post beszámolója szerint, fulani harcosok keresztények ezreit gyilkolták le 2018-ban, sokak szerint színtiszta népirtás folyik Nigéria középső övezetében. Tavaly decemberben a nigériai anglikán egyház vezető püspöke, Dr. Benjamin Argak Kwashi elmondta, hogy a muszlim fulanik jelentik az első számú terrorista fenyegetést a nigériai keresztények számára. Kwashi hozzátette a Breitbartnak adott interjújában:

“A kormányzat képes megvédeni a keresztényeket, de ami mindenki számára nyilvánvaló az az, hogy nem áll szándékában ezt megtenni.”

Az Open Doors USA szervezet 2019-es világfigyelő listája szerint Nigéria a 12. legrosszabb hely keresztényüldözés tekintetében. A Christianpost.com egy 2018 júliusi cikkében ír arról, hogy míg a nemzetközi média igyekszik úgy beállítani a nigériai helyzetet, mintha az egyes csoportok között zajló földdel kapcsolatos viták eredménye lenne, addig az egyházi vezetők és a keresztényüldözést figyelő szervezetek (Open Door USA és International Christian Concern) egyöntetűen állítják, hogy a támadások célkeresztjében nem véletlenül állnak mindig keresztények.

“Visszautasítjuk azt a narratívát, miszerint a keresztény közösség kárára elkövetett támadások pusztán egy farmer-nomád konfliktus megnyilvánulásai lennének. Hogyan lehetne egyáltalán összeütközésről beszélni, amikor az egyik fél kitartóan támad, gyilkol, megnyomorít és pusztít, míg a másik csoportot folyamatosan gyilkolják, megnyomorítják és imahelyeiket felgyújtják? Hogyan lehet konfliktusról beszélni, amikor a nomádok a saját faluikban, közösségeikben vadásszák le a farmereket, akik az életükért futnak előlük?” – tették fel a kérdéseket az egyházi vezetők.

“Hogy lehetne szó összetűzésről, amikor a nomádok ragadozóként viselkednek, az őshonos lakosság pedig az áldozatuk? Amíg nem vagyunk hajlandóak a betegséget és annak okait az igazi nevén megnevezni, addig igen nehéz lesz pontos diagnózist és megfelelő gyógymódot találni a problémára.”

A gbokoi római katolikus püspök, William Avenya egy keresztényeket segítő alapítványnak (Aid to the Chruch in Need) figyelmeztetőleg elmondta, a világ nem várhatja meg, hogy totális népirtásban csapjanak át a dolgok, mielőtt végre beavatkozna. “Kérem, ne kövessék el ugyanazt a hibát, amit Ruandával elkövettek” – kérlelt tovább a püspök, utalva az 1994-es ruandai eseményekre, melyek során közel egy millió tuszit irtottak ki. “Az orrunk előtt zajlott és senki sem lépett közbe. Már tudjuk, mi lett a vége” – tette hozzá a püspök.

.hu – Források: Breitbart.com és christianpost.com

OSZD MEG VADUL:

Forrás