Most meg mobilappal akarják megakadályozni a fiatal muzulmánok radikalizálódását

Image result for german radicalization

Online is folyik a küzdelem a szélsőségesek ellen Németországban, most épp egy bevándorlócsaládoknak szánt online alkalmazás segítheti a radikailzációra hajlamos fiatalokat. A probléma ugyanakkor sokkal összetettebb: a társadalom különböző csoportjai különböző okokból vetemednek erőszakra.

A török és arab nyelvű családok radikalizációját hivatott megakadályozni egy új internetes applikáció Németországban. A Deutsche Welle hírcsatorna tegnapi beszámolójában arról írt:

a fiatalok egyre több esetben kacérkodnak szélsőséges internetes tartalmakkal, a szülők pedig nem igazán tudnak mit kezdeni a jelenséggel.

Az Emel nevű alkalmazás mindenesetre segítséget jelenthet nekik: e-mailen vagy egy online chaten keresztül bármikor kapcsolatba léphetnek az illetékesekkel, akik a radikalizáció jeleiről és annak korai orvoslásáról nyújtanak tájékoztatást. Bár az applikációt a Németországi Török Közösség kezdeményezésére hozták létre, természetesen nem migrációs hátterű, német családok is igénybe vehetik.

Németországban csak az utóbbi években elképesztő méretet öltött a – főként iszlám – radikalizáció: 2013 és 2017 között a magukat iszlamistának vallók száma százról ezerhatszázra emelkedett. A német hatóságok ma átlagosan napi négy fülest kapnak a szélsőségesek által előkészített, potenciális terrortámadásokról, emlékeztetett a Deutsche Welle.

Az erőszak-alkalmazás a fiatalok körében jelent egyre nagyobb veszélyt, ugyanis ők azok, akik a közösségi médiának köszönhetően gyakorlatilag állandóan elérhetők, és pár gombnyomással is kritikus információra vagy kapcsolatokra tudnak szert tenni.

Image result for german radicalization

A német hatóságok már egy ideje kiemelten kezelik az online nemzedéket, és a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal a közelmúltban többször is figyelmeztetett a tizenévesek egyre gyorsabb radikalizációjára.

Persze kérdéses, hogy a fent említett applikáció tudja-e árnyalni a jelenséget: a Tagesspiegel nemrég arról cikkezett, hogy a legfiatalabb németországi dzsihadisták – eddig egy tizenkét éves bombakészítő lehet a rekorder – számára bizony épp a családi háttér miatt lett az élet szerves része az erőszak. – Olyan nekik a dzsihád, mint másoknak a szorzótábla – írta a német lap szerzője.

Ebből következik, hogy a radikalizációra hajlamos fiatalok jelentős részének esetében bizony nem várható el, hogy a családtagok kérjenek segítséget akár alkalmazásokon keresztül.

A képet tovább árnyalja, és a Deutsche Welle is emlékeztet rá, hogy az országban nemcsak a politikai iszlám, de a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali ideológiák okozta erőszak is egyre inkább számottevő.

Legutóbb épp a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak brémai tartományi vezetőjét verték félholtra a nyílt utcán, amiért a párttagok egy része a szélsőbaloldalt és az őket el nem ítélő politikai tömörüléseket okolta.

A megtámadott Frank Magnitz egyébként tegnap már nyilatkozott a kórházból, és annak a lehetőségét sem zárta ki, hogy egy egyszerű rablás áldozata lett.