Milliók maradtak ivóvíz nélkül a venezuelai fővárosban

299349_venezuela_bloomberg.jpg

Mike Pompeo bejelentette: visszahívják az összes amerikai diplomatát a dél-amerikai országból.

A Bloomberg hétfő este arról adott hírt, hogy – miután leállt a caracasi vízerőmű – a venezuelai főváros mintegy 5,5 millió lakosa maradt vezetékes víz nélkül. A portál szerint ezután sok helyi lakos minden kezébe kerülő üveggel, palackkal és egyebekkel a közeli folyóvizekhez ment, és tisztítatlan vízzel töltötték meg azokat.

Caracas 900 méterrel van a tengerszint felett, és nagyobb élővíz híján egy 2200 megawattos erőmű által működtetett szivattyúrendszer biztosítja a vezetékes vizet – olvasható az online portálon.

Közben Juan Guaidó vezetésével a nemzetgyűlés megszavazta a Kubába irányuló olajszállítások leállást, ugyanis azt teszik felelőssé az immár napok óta kimaradó áramszolgáltatások miatt (Venezuelában ugyanis olajjal működtetik az erőműveket). Kedden újabb tüntetéseket szervez az ellenzék, de a rezsim is.

Kapcsolódó hír, hogy magyar idő szerint kedd reggel Mike Pompeo bejelentette Washingtonban, hogy visszahívják az amerikai diplomatákat Venezuelából. Az amerikai diplomácia irányítója a venezuelai válság mélyülésére hivatkozva tette meg bejelentését. Mint írta: „a döntés tükrözi a helyzet romlását Venezuelában”.

Hozzátette, hogy ugyanakkor a caracasi amerikai nagykövetség diplomáciai jelenléte immár „kényelmetlenség” volt az Egyesült Államok számára.

(Bloomberg/MTI)

Forrás