Miközben Orbán bukásával riogatott a nyugati média, addig megbukott egy bevándorláspárti uniós kormány

A nyugati sajtó élükön a belga közmédiával Orbán Viktor bukásáról beszélt, közben nem vette észre, hogy épp megbukott a belga bevándorláspárti kormány az ENSZ migránspaktumának aláírása miatt. A belga kormányfő épp most jelentette be lemondását.

A lemondás oka, hogy elvesztette azt a bizalmi szavazást, amelyet a saját kormánya kedzdeményezett ellene. Michel 2014 óta volt kormányfő, a 2014. május 25-i szövetségi parlamenti választások utáni négy hónapos koalíciós tárgyalásokat követően október 11-én kormányt alakított és letette a hivatali esküt.

A belga nagykoalíció az elmúlt időszakban darabokra esett, miután abból a legnagyobb párt kilépett.

Ennek oka az volt, hogy a pártok nem tudtak megegyezni abban, hogy aláírják-e az ENSZ migrációs csomagját, azaz a Soros-paktumot.

Eközben a nyugati sajtó a magyarországi eseményekkel foglalkozik:

A nyugati sajtó kritikus módon szemléli a budapesti eseményeket. Míg a franciák és a németek Orbán Viktor Akhilleusz-sarkáról és a miniszterelnök felett függő Damoklesz kardjáról írtak, árulkodó, hogy a flamand közszolgálati rádióban nem más, mint a holland Judith Sargentini „szakértette” a tüntetéseket.

Öt kérdés és öt válasz a magyarországi helyzetről címmel közölt riportot kedden a VRT flamand közszolgáltató, amelyben azt írták: a „rabszolgatörvény” volt a jéghegy csúcsa a Fidesz-kormánnyal elégedetlen magyarok számára, akik ezrével mentek az utcára, hogy Orbán Viktor ellen tiltakozzanak.

Arra is külön felhívják a figyelmet, hogy a budapesti demonstrációknak széles a társadalmi támogatottságuk, hiszen valamennyi ellenzéki párt, a diákmozgalmak és a szakszervezetek is folyamatosan képviseltetik magukat, ráadásul hamarosan Magyarország vidéki részeire is átterjedhetnek a tiltakozások.

A VRT szerint szintén jelzésértékű a „Boldog karácsonyt, miniszterelnök úr!” szlogen: biztosra vehető, hogy a tömeg az ünnepi időszakot is az utcán tölti. Ugyanakkor rejtély, hogy Orbán miképp fog reagálni a történésekre, írták. Magyar szempontból pedig árulkodó, hogy közben a flamand közszolgáltató Radio1 nevű csatornáján nem más, mint Judith Sargentini, a hazánkkal szemben kritikus európai parlamenti jelentés összeállítója „szakértette” a budapesti eseményeket.

Németországban is kapott sajtóvisszhangot Magyarország, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) munkatársa például úgy vélekedett: a korábbi tüntetésekkel szemben a jelenlegi ellenállás valóban veszélyt jelent az Orbán-kormányra. A frankfurti lap szerint míg a kormány korábbi intézkedései csak egy szűk réteg életét befolyásolták, a túlóratörvény valószínűleg valamennyi magyarra hatással lesz.

Ha pedig a félelmek igazolódnak, és a jogszabály valóban visszaélésekre ad lehetőséget, akár Orbán Viktor Akhilleusz-sarka is lehet. A berlini Tageszeitung szintén kritikus véleményt fogalmazott meg. Akárcsak a FAZ, ők is azt írták: hosszú idő óta ez az első alkalom Magyarországon, hogy a miniszterelnök szélesebb réteget tudott magára haragítani.

„A magyarok megmutatják, hogy elegük van Orbán Viktorból” – olvasható a Le Monde keddi cikkében.

Mint a vezető párizsi lap írja, „a kormányerőket leszámítva az összes politikai párt támogatja a tiltakozó mozgalmat”, amely „a szuverenista Orbán Viktor hatalmával szembeni sokszínű, radikális ellenzéki mozgalommá alakul éppen át”. „A köztévé az Orbán-ellenes elégedetlenség új tétje” – ezzel a címmel számolt be az MTVA székházánál történtekről az RFI francia nemzetközi rádió ismerten Orbán-ellenes tudósítója, Florence La Bruyere. Tudósításának mintegy egyharmada 25 soros egyenes idézet Niedermüller Péter DK-s európai parlamenti képviselőtől, míg a kormányoldal véleménye, amelyet egy meg nem nevezett szóvivőnek tulajdonít, öt sorra szorítkozik.

„Orbán Viktornak sikerült minden ellenfelét egységbe tömörítenie önmagával szemben” – tudósított Cynthia Deschamps az RTBF belga közmédiát.