Migránsbiznisz

Ez egy új SIM-kártya, Cosmote. 12 euróba kerül és ezzel aktiválni tudom neked az internetet és a telefonhívásokat.” 

Az ajánlat nem egy üzletben hangzott el, hanem Szaloniki egyik forgalmas útja mellett. Görögország egyik legnagyobb mobilszolgáltatója az utcán árulja szolgáltatásait a bevándorlóknak. Az gerilla értékesítésre azért van szükség, mert így nem kell megmutatniuk a migránsoknak az – egyébként sem lévő – személyazonosító okmányaikat. 

A multik mellett a helyi vállalkozások is profitálnak a bevándorlásból, az országba érkezők rengeteget költenek a különféle üzletekben, vendéglátóhelyeken. Költségeiket migránskártyáikkal fedezik. Az Informátor stábja több olyan bevándorlóval is találkozott, akik arról beszéltek, hogy 120-150 euróig terjedő összeget kapnak minden hónapban a kártyáikra. A támogatási rendszert az Európai Bizottság az ENSZ finanszírozza.

Az Európai Unió adófizetőinek pénzék a migránsok lakásbérlésre is költik. Az Informátor három olyan pakisztáni fiatalt is talált, akik alberletben laknak a Szaloniki külvárosában található befogadótábortól körülbelül egy kilométerre. 

“- Ti itt éltek? A táborban vagy itt?

– Itt.

És szeretnétek Németországba menni? 

– Talán.

Talán. Hogy tudtátok kibérelni ezt a lakást?

– 200 euró. 

200 euró havonta? 

– Igen.

Gondolom jobb, mint a tábor. 

– Igen.”

A különféle segélyekből, juttatásokból van akinek arra is telik, hogy ameddig kieszelje miképpen tud illegálisan eljutni Németországba, addig albérletben lakjon. 

A migránsokat már a különféle szekták is megkörnyékezték. A Jehova tanúi arab nyelvű ismeretterjesztő videóval akarja megtéríteni a muszlimokat, nincs könnyű dolguk, hiszen a muzulmánok eléggé ragaszkodnak a vallásukhoz. 

A bevándorlás hatalmas üzlet, emiatt valószínűleg egyhamar nem is fog véget érni.

A Szalonikiben várakozó bevándorlók többsége Németországba akar eljutni. Múlt hétvégén össze is állt a migránskaraván, amelyet levert a görög rendőrség. Csak idő kérdése, hogy a bevándorlók mikor próbálkoznak újra.

Az Informátor teljes adása:

[embedded content]

Forrás