“Miért nem adják Izraelnek Észak- és Dél-Karolinát?” – kérdezte Szíria küldötte az USA-tól az ENSZ-ben

Szíria ENSZ nagykövete azt javasolta az Egyesült Államoknak, hogy adja oda “egy pár” saját államát Izraelnek ahelyett, hogy a nemzetközi jogot megsértené, és mások földjét értékesítené az izraeli lobbi kedve szerint, ahogy azt a Golán-fennsík esetében tette.

Szíria ENSZ nagykövete, Bashar Jaafari éles szemrehányást tett az Egyesült Államok által támogatott izraeli követelés miatt a megszállt Golán-fennsíkkal kapcsolatban az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdán tartott ülésén.

Jaafari elmondta, hogy a Trump kormányzat az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanyahu kéréseit szolgálja ki az ENSZ-ben az Egyesült Államok erőteljes izraeli lobbiját támogatva.

Jaafari egy olyan megjegyzést tett, amely nevetést és fejrázást váltott ki az izraeli küldöttség részéről, amikor azt javasolta, hogy Washington a saját földjét osztogassa el másoké helyett.

Odaadhatnák nekik például Észak- és Dél-Karolinát, miért is ne? Dél-Karolina nagyszerű földterület … Szóval, adjanak oda Izraelnek néhány államot, ha ez az adminisztráció valóban támogatni kívánja Izraelt.

Trump azon döntése, hogy támogatja Izraeli Golán-fennsíkkal kapacsolatos követelését, nem sokkal előzte meg az április 6-án megrendezésre kerülő izraeli választásokat, és széles körben tekintik Netanjahu választási kampánya részeként, akit csalással, vesztegetéssel és a bizalom megsértésével vádolnak otthon.

Tévednek, ha azt gondolják, hogy ez a föld egy napon az önöké lesz a képmutatás miatt, vagy azért, hogy győzzenek a választási játékban, ahol megkapják mindenki másnak a támogatását, így az izraeliek sikert arathatnak a választásukon, és az amerikaiak is kaphatnak támogatást az izraeli lobbi csoportoktól az Egyesült Államokban,” – mondta Jaafari.

Az 1967-es hatnapos háború alatt Izrael által lefoglalt és 1981-ben hivatalosan elcsatolt Golán-fennsík végül “visszakerül” Szíriához, mondta a diplomata.

A Biztonsági Tanács ülését Szíria kérésére hívták össze. Damaszkusz ragaszkodik ahhoz, hogy a Golán-fennsík Izraelhez való tartozásának elismerése ellentétes az ENSZ határozataival, amelyek kifejezetten “érvénytelennek és semmisnek” nyilvánítják a terület bekebelezését.

Washington ellenfelei és szövetségesei egyaránt elítélték a nemzetközi jog megsértését. Az Arab Liga, Törökország, Irán és Oroszország ellenezte az elismerést. Az orosz Duma szóvivője, Vjacseszlav Vologyin azt mondta, hogy ez egy “út a háborúhoz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának szerdán tartott ülésén a helyettes orosz ENSZ megbízott, Vlagyimir Safronkov elmondta, hogy Izrael melletti elkötelezettségével Washington akadályozza a Golán-fennsík biztonsági helyzetének javítását és az arab világ és maga a zsidó állam közötti feszültségek enyhítését.

Ez nem csak súlyosbítja a szíriai helyzetet, és bonyolítja a politikai folyamatok alakulását, hanem komoly akadályokat is jelent az izraeli és az arab államok közötti kapcsolatok normalizálásában,” – mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok követte a döntését, miközben szemet hunyt a “nemzetközi és regionális szinten felmerült vélemények és figyelmeztetések” felett. (1)

 

(1) – https://www.rt.com/news/454934-golan-heights

Forrás: Új Világtudat