Mesterséges intelligenciával cenzúrázzák a férfiak nyilatkozatait

A Financial Times üzleti lapban elszabadult a genderdili: az újság olyan algoritmust fejlesztett ki, amely jelez, ha túl sok férfit talál a források között.

A lapnál végzett korábbi kutatásból kiderült, hogy mindössze az idézett szakértők, a megszólalók 21 százaléka nő. Az FT-nél ezt válságként élték meg, úgyhogy gyorsan ki is fejlesztettek egy “botot”, amely átfésüli a cikkeket és a névelők alapján jelzi, ha túl sok a férfi megszólaló az adott cikkben – írta a The Guardian.

Az újságíróknak is jelezték ezt a jövőbeni gyakorlatot, azt azonban nem tudni, hogy mi történik akkor, ha valakinek nem sikerül betartania a női kvótát. Lehet, hogy az adott cikk meg sem jelenhet, vagy csak találni kell másik megszólalót a témában? Egyelőre nem tudjuk, de a libsi szerkesztőségben nagy haladásnak, előrelépésnek minősítették a cenzúra ilyetén használatát.

Az algoritmus csak az egyik módszer arra, hogy az FT több női olvasót csábítson magához – ugyanis ez a cél. A lapban ezen túl több kép lesz nőkről, amely szerintük szintén hoz majd plusz női olvasókat.

A lap véleményrovatát is nőkkel erősítették meg. Emellett több kisebbségit vesznek fel a laphoz, valamint olyanokat is keresnek, akik a lap székhelyének számító brit fővároson kívül élnek. Vagyis földrajzi értelemben is színesítik a stábot.

Hogy emiatt miért lenne jobb a lap, az nem derült ki.