Merkel óriásit hazudott a magyar migráns befogadásról, hogy mentse az irháját, de Orbán és Babits egy pillanat alatt helyretette


Tizennégy európai uniós ország, köztük Magyarország nyilatkozott a brüsszeli EU-csúcson úgy, hogy kész megállapodást aláírni a német kormánnyal a korábban másutt regisztrált, Németországból kiutasítandó menedékkérők gyorsított visszafogadásáról

– tájékoztatta koalíciós partnereit szombaton Angela Merkel német kancellár a dpa német hírügynökség birtokába került feljegyzés szerint. Orbán Viktor miniszterelnök viszont az MTI megkeresésére azonnal közölte:

ez a szokásos politikai kacsa, semmilyen megállapodás nem született.

 A koalíciós párt- és frakcióvezetőknek elküldött feljegyzésben Merkel egy sor más, az illegális bevándorlókkal kapcsolatos intézkedést is felvázolt annak az erőfeszítésnek a részeként, hogy kielégítse a keményebb migrációs politikát követelő koalíciós partnerét, a bajorországi Kereszténydemokrata Uniót (CDU).

A feljegyzés szerint a megállapodásra kész 14 ország között van Magyarország, Lengyelország és Csehország is, amelyek korábban hevesen elleneztek mindenféle menekültelosztási elképzelést. Rajtuk kívül még Hollandia, Belgium, Luxemburg, Franciaország, Portugália, Dánia, Svédország, Finnország, Észtország, Lettország és Litvánia és egyezett meg a kérdésről Németországgal a csütörtök-pénteki brüsszeli EU-csúcstalálkozón.

A Reuters hírügynökség ismertetése szerint a kétoldalú megállapodások az eddigieknél sokkal hatékonyabbá tennék a visszaküldési folyamatot azoknak a menedékkérőknek az esetében, akiket előzőleg más országban már regisztráltak. Jelenleg a dublini eljárás szerint Németországból kezdeményezett repatriálások csupán 15 százaléka jár sikerrel – áll a dokumentumban. Ezért

kormányközi megállapodásokat fogunk aláírni egy sor tagálammal a repatriálási folyamat felgyorsítása és az akadályok felszámolása érdekében

– írta Merkel.

Inog a kancellári szék, beijedt a kancellár a koalíciós szakítástól

A Kereszténydemokrata Uniót (CDU) vezető német kancellárnak július 1-jéig adott időt testvérpártja és koalíciós partnere, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) arra, hogy európai megoldást találjon a Németországba tartó bevándorlók tömegének kezelésére. A CSU szerint akár egyoldalú intézkedésekkel is meg kell tagadni a belépést a német határon az EU-ban máshol már regisztrált menedékkérőktől. Merkel és a CDU szerint viszont ezt egyoldalúan nem lehet bevezetni, csak úgy lehetne szigorítani, ha megállapodnak az érintett társországokkal a menedékkérők visszafogadásáról. A két párt közötti vita miatt akár a testvérpárti szövetség és a kormánykoalíció is veszélybe kerülhet.

Orbán és Babiš is azonnal rácáfolt a kétségbeesetten hazudozó Merkelre

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI megkeresésére emlékeztetett a korábbi magyar miniszterelnöki és kormányzati nyilatkozatokra; közlése szerint a magyar álláspont 2015 óta változatlan:

Magyarország területére egyetlen menedékkérő sem léphetett úgy, hogy előtte nem járt Görögország vagy más uniós tagállam területén. Tehát senki nem nálunk lépett először az Európai Unió területére – fogalmazott.

Andrej Babiš cseh kormányfő szintén cáfolta, hogy Csehország ígéretet tett volna Angela Merkel német kancellárnak egy olyan megállapodás támogatására, amely szerint a német határról kiutasítandó migránsokat befogadnák azok az államok, amelyekben a migránsokat az Európai Unió területén először regisztrálták.

Még csak ilyen tárgyalásokra sem került sor a két ország között

­– reagált a cseh miniszterelnök, hozzátéve, hogy nem is írna alá ilyen megállapodást.

MTI


Like it? Share with your friends!

2 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Amikor egy politikus úgy hazudik, hogy tudja hamarosan kiderül az igazság azt már a rövidtávú túlélésért teszi – tehát az áruló zsidó nőnek megállíthatatlanul közeleg a vég.
    Az árulóknak börtönben a helye.
    Angela Dorothea Kasner (a nevet az akkori Lengyelországban élő család 1930-ben németesítette Kaźmierczakból)
    – de vajon mi lehetett az eredeti neve?
    Ha valaki tudja kérem jelezze!

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük