Megtámadták az amerikai kerítést a migránsok, a mexikói határon – videó

Pókembert megszégyenítő tempóban másztak fel a menekültek az amerikai-mexikói határon lévő kerítésre a mexikói Tijuanában. A főként Hondurasból származó emberek egy hónappal ezelőtt indultak útnak, abban a reményben, hogy menedéket kapjanak és megélhetést biztosító munkát szerezzenek. Az első mintegy 400 fős csoport most érte el a határt.

„Azt szeretnénk, hogy nyissák meg a határt, hogy dolgozni tudjunk” – mondta egy autóbusszal érkező férfi.

Az amerikai elnök a múlt heti félidős választási kampányban végig világossá tette, nem engedik az embereket illegálisan belépni az országba. Múlt pénteken pedig felfüggesztette azt a korábbi rendelkezést, amely menekültstátust adott az illegális bevándorlóknak.

„Szerintem ez nem fair, mert az az igazság, hogy nem azért vagyunk itt, mert ezt akartuk, hanem mert arra kényszerítettek bennünket, hogy hagyjuk el a hazánkat, mert ott nem tudunk megélni” – mondta egy menekült férfi.

A tengerbe nyúló kerítés túloldalán, a kaliforniai San Isidroban a hadsereggel megerősített határon drótkerítést húznak fel. Erre az időszakra lezárják a határt a Mexikó felől érkező autók előtt.

„Aggódom. Nem hiszem, hogy ez kell. Szerintem ez csak egy show. Meg kell oldanunk, de nem úgy, hogy azt mondják, nem rohangálhatunk át a határon, hanem korrekt módon” – mondta egy San Ysidro-i lakos.

A Mexikó északkeleti határának túloldalán is drótkerítést fektetnek az amerikai katonák, miután a több ezer fős migránskaraván több részre szakadt. Több ezren, a menekültek többsége még csak a Mexikó középső részén fekvő, Guadalajarába jutott el. 2 ezer kilométerre vannak az Egyesült Államoktól.

„Csak jobb jövőt szeretnék a gyerekeimnek. Hogy boldogulhassanak, tanulhassanak. Nem tudom, mit akarnak majd, ha felnőnek, de szebb jövőt szeretnék nekik, hogy dolgozzanak, hogy vigyék valamire az életben, és ne váljanak bűnözővé, mint a hondurasi rezsim alatt” – mondja egy hondurasi menekült.

A többsége az embereknek Hondurasból vágott neki az útnak. A latin-amerikai ország a térség egyik legszegényebbje, emellett a drogbandák miatt élhetetlenné vált. Munkahelyteremtésre, a kivándorlás fő okainak megszüntetésére külföldi segítségre is szüksége lenne Hondurasnak, Guatemalának és El Salvadornak. Csakhogy Donald Trump kormánya 40 százalékkal csökkentette a 3 országnak szánt, több száz milliós támogatást.