Megtalálták az első templomát egy prehispán istennek, ahol embereket nyúztak meg

recorte al presupuesto deja varado investigacion en tehuacan viejo 6652 png 800 000127

Megnyúzott emberek bőrét viselő papok mutattak be rituálékat Sipe-Totek prehispán istenségnek, akinek az első templomát fedezték fel Mexikó középső részén, Ndachjian-Tehuacan régészeti lelőhelyen – jelentette be szerdán a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet (INAH).

A kutatók két áldozati oltárt, két megnyúzott emberfejet ábrázoló szobrot és egy törzset találtak, ez utóbbi valószínűleg magát a Sipe-Totek (Megnyúzott urunk) néven ismert termékenységistent ábrázolja.

A maga nemében példátlan leletre Puebla államban, a popoloka indiánok kultikus központjában bukkantak ásatások eredményeként.

Noemi Castillo régész szerint a Ndachjian-Tehuacán-i templom, amelyet 1000 és 1200 között használhattak, magán viseli az áldozati helyek mindazon jellegzetességeit, amelyekről írásos emlékekben lehet olvasni.

recorte al presupuesto deja varado investigacion en tehuacan viejo 6652 png 800 000127

Az azték Sipe-Toteket (spanyol írásmód szerint: Xipe-Tótec) a természet tavaszi megújulása, a termésbetakarítás és az oktli nevű bódító ital isteneként tisztelték szerte Mezoamerikában – a mai Mexikóban és a közép-amerikai földnyelven, a spanyol hódítás előtt Észak- és Közép-Amerika legfejlettebb régiójában -, emellett az aranyművesek pártfogójának számított.

Többnyire lenyúzott emberbőrből készült, hátán fűzővel záródó rövid kabátfélében ábrázolják, könyökétől a feláldozott ember szétterpesztett ujjú karjai lógnak le. Arcán emberbőrből készült maszkot visel, jellemző az ennek révén kirajzolódó kettős száj.

A tiszteletére rendezett áldozati ünnepségeken a pap varázslók az emberáldozat lenyúzott bőréből készült ruhában táncoltak azokkal a harcosokkal, akik a foglyokat ejtették. A szertartáshoz két oltárt használtak, az egyiken gladiátorviadal-szerű harcban megölték vagy lenyilazták az áldozatot, a másikon pedig megnyúzták.

6 GettyImages 513682525 677074b
An Aztec priest performing the sacrificial offering of a living human’s heart to the war god Huitzilopochtli. The deity was the national god of the Aztecs and was credited with both the victories and defeats that his people achieved. Because of this the Aztecs provided great tributes and amounts of foods in order to appease him and help them to achieve victory. (Photo by: Universal History Archive/UIG via Getty images)

A kegyetlen kultusz létezését bizonyító nyomokat másutt is találtak, de a pueblai az első, “Megnyúzott urunknak” szentelt komplett templom.

 

Originally posted 2019-01-03 17:37:02. Republished by Blog Post Promoter