Megrendezte saját rasszista támadását, a segédek is beismerték, mégis felmentette a bíróság, mert nekik mindent lehet

Mind a 16 vádpontot ejtették kedden a chicagói bíróságon Jussie Smollett színész esetében, akit korábban azzal vádoltak meg, hogy megrendezte azt a “homofób és rasszista” támadást, amely miatt januárban feljelentést tett a rendőrségen.

Smollett a tárgyalás után a bíróság épülete előtt a sajtónak nyilatkozva kijelentette, vissza akar térni a munkájához, az életéhez. Az Empire-tévésorozat homokos néger színésze továbbra is kitartott amellett, hogy január 29-én Chicago belvárosában két maszkos férfi “rasszista és homofób káromkodásokkal” rátámadt. Mint mondta: az első naptól az igazsághoz híven, következetesen erről beszélt.

Az ügyészek közleményükben nem indokolták, hogy miért ejtették mind a 16 rendbeli vádat Smollett ellen. Korábban a rendőrség és az ügyészek is azzal gyanúsították a színészt, hogy hazudott a támadásról, amelyet valójában ő rendezett meg, mert elégedetlen volt a Foxtól kapott gázsijával, és fel akarta hívni magára a figyelmet.

Az ügyészség közleményében úgy fogalmazott, hogy az ügyben “igazságos elrendezés és megfelelő megoldás” született az után, hogy megvizsgálták az összes körülményt, beleértve azt is, hogy Smollett önkéntesként dolgozott a közösségért és a megállapodást, hogy nem kapja vissza a tízezer dolláros óvadékot, amelyet a szabad lábon történő védekezésért szabtak ki rá.

Smollett ügyvédei, Tina Glandian és Patricia Brown Holmes keddi közleményükben hangsúlyozták, hogy Smollett “a nyilvántartásban immár teljesen tiszta”.

Chicago polgármestere és rendőrfőnöke azonban megkérdőjelezte a bíróság döntését, és továbbra is kitartott a rendőri vizsgálat megállapítása mellett, hogy a támadást Smollett rendezte meg.

Az ügyészséget nem zavarja a valóság

Február 15-én ugyanis a rendőrök letartóztattak egy testvérpárt, akiket a térfigyelő kamerák felvételein is lehet látni, két szépséghibával:

  • mindketten feketék, a nevük Olabinjo és Abimbola Osundairo, és nigériai származásúak,
  • mindketten statiszták voltak az Empire forgatásán, egyikük pedig Smollett személyi edzőjeként is dolgozott.

A testvérpár azt vallotta, hogy Smollett fizette le őket, hogy vegyenek hipót, kötelet, sapkát, majd verjék meg. A támadást követő napon elhagyták az USA-t, és csak 15-én tértek vissza: az O’Hare repülőtéren már rendőrök várták őket.

A chicagói rendőrség legutóbbi sajtóközleményében az áll, hogy “az új információk fényében a nyomozás irány jelentős mértékben megváltozott.” A testvérpár lakásán a rendőrök két maszkot, hipót és kötelet találtak, egyes források szerint pedig még a vásárlásról szóló bizonylatok is mellettük hevertek .

(MTI nyomán)