Megölte milliomos jótevőjét a mintamigrás, akinek a sikeres integrációjáról írt a német lap

Az 57 éves, igen jó­módú Mi­chael R. holt­tes­tét más­fél hete ta­lál­ták meg a saját há­zá­ban. A rend­őr­ség sze­rint biz­tos, hogy a tet­tes a férfi egyik jó ba­rátja le­he­tett: a magát szír­nek valló Mo­ham­med Omran A., akit az ál­do­zat pénz­zel és lak­ha­tás­sal is tá­mo­ga­tott.

Mohammed Omran A. 2015 szeptemberében, a nagy menekülthullám idején érkezett a németországi Horb am Neckarba. A 27 éves férfi iratok nélkül jött Európába, így a szülőföldjét és az életkorát csupán a bevándorló elmondásából tudják a német hatóságok.

A menekültstátuszt kapó férfi három évvel ezelőtt költözött be a helyi menekültszállóra, majd szinte azonnal elkezdett nyelvtanfolyamra járni, hogy mielőbb találjon magának munkát. Egykori tanára szorgalmas, kedves és barátságos emberként ismerte meg Omrant. Azért hívták így az osztályban, mert túl sok volt a Mohammed nevű diák a nyelvórákon. A fiatal migráns hamar talált magának munkát az egyik közeli kávézóban, sikeres integrációjáról pedig még az egyik helyi lap is beszámolt.

A migráns sikertörténetét baloldali politikusok azonnal megpróbálták meglovagolni, több olyan cikk is készült, melyben a politikusok együtt szerepelnek Omrannal.

2017-ben a szír migráns már egy garzonlakásban lakott, ami csupán pár méterre volt Michael R. villájától. A tüdőbeteg milliomos elkötelezetten segítette a városba érkező menekülteket. Ez idő tájt ismerkedett meg a két férfi egymással, az ismerősök szerint pedig hamar jó barátságot is kötöttek. A dúsgazdag férfi több módon is támogatta Omrant, aki cserében a férfi villája körül segédkezett kétkezi munkák elvégzésével.

Még házat is kapott ajándékba

Az ingatlanvállalkozóként meggazdagodó Michael R. szüleinek otthona üresen állt a városban, de nem akarta kiadni, mert mint mindig mondta: nincs szüksége a pénzre. A bizalom azonban akkora volt a két férfi között, hogy Omran beköltözhetett a házba.

Ezt követően nem sokkal a szír férfi elvett feleségül egy szír nőt, akivel a szomszédok elmesélése szerint később sokat veszekedtek. A pár zárkózott volt, a nő fejkendőt viselt és szinte egész nap a házban volt.

A rendőrség november 3-án közölte, hogy Michael R.-t meggyilkolták, holttestére pedig a saját házában bukkantak rá. Egy héttel később, november 10-én vették őrizetbe Mohamed Omran A.-t, akit azóta előzetes letartóztatásba helyeztek.

Bár Omran nem ismerte el a gyilkosság elkövetését, a rendőrség pedig a nyomozás érdekeire hivatkozva hallgat, az ügyészség biztos benne, hogy a szír migráns ölte meg tehetős barátját.

Azt egyelőre nem közölték, sőt az áldozat ismerősei sem tudják, hogy milyen vita vezethetett a tragédiáig.