Megkongatta Putyin a vészharangot: válságban a világgazdaság

Az orosz elnök szerint a gazdasági kapcsolatok jelenlegi modellje válságban van, és ez a krízis “átfogó természetű”.

Vlagyimir Putyin a gazdasági egyensúlytalanságokra való figyelemfelhívás mellett felszólította a G20-akat és az ENSZ-t, hogy tegyék rendbe a problémákat.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum (SPIEF) pénteki plenáris ülésén az orosz elnök a CNBC beszámolója szerint azt mondta, a globális gazdasági modell válságban van, és az elmúlt évtizedekben kialakult problémák messze nagyobb méretekkel és erővel rendelkeznek, mint korábban gondolták.

A plenáris ülésen Putyin mellett a bolgár, az örmény, a szlovák (miniszter)elnök mellett a kínai elnök is beszélt, utóbbi a világkereskedelmi feszültségek ellenére barátjának nevezte Donald Trump amerikai elnököt, és közölte: szerinte az USA nem fogja megszakítani kapcsolatait Kínával. A kínai elnök emellett Putyint a legjobb barátjának nevezte, miután csütörtökön egy több mint 20 milliárd dolláros gazdaságélénkítő (többek között technológiai és energetikai) megállapodást írt alá Moszkával.

Melyek a válság forrásai? – tette fel a kérdést az orosz elnök, majd meg is válaszolta: szerinte a gloabalizációnak a 20. század végén elindított modellje egyre kevésbé releváns a “feltörekvő új gazdaság realitás” számára. Kínai kollégájához hasonlóan felszólalt a protekcionista gazdaságpolitikai törekvések ellen, egyértelműen az USA-nak címezve üzenetét.

Forrás: Portfolio