Megkezdődött Románia kettészakítása


A mai Románia négy leggazdagabb városa, egyben a történelmi Erdély, a Partium és a Bánság legfőbb városai összefognak, és megalakítják a Nyugat Szövetségét. A hírt néhány héttel ezelőtt jelentette be Kolozsvár, Arad, Nagyvárad és a Temesvár elöljárósága.

Az újdonság az, hogy szombaton Temesváron aláírják az együttműködési szerződést és hivatalossá teszik a szövetség működését jelezve, hogy tényleg komolyan gondolták az összefogást.

A négy városban közös, hogy mindegyik élén a Nemzeti Liberális Párt (PNL) polgármestere áll, akik megunták, hogy állandóan a markukat tartsák Bukarestnek, ezért úgy döntöttek, hogy egymást segítve függetlenítik magukat a fővárosi politikától, és inkább Brüsszel irányába tekintenek.

Meggyőződésük, hogy csak akkor tudnak fejlődni, ha Bukarestet megkerülve, minél több európai uniós finanszírozású projektben vesznek részt.

A temesvári önkormányzat közleménye tudatja, hogy más erdélyi önkormányzatok is érdeklődést mutattak a kezdeményezés iránt, ezért megváltoztatják nevüket a Nyugati Négyesből Nyugati Szövetségre (Alianța Vestului, rövidítve AVE), hogy ezzel is hangsúlyozzák, a szövetség bármelyik önkormányzat számára nyitott.

A kezdeményezés a gyulafehérvári nyilatkozat szellemiségében arra irányul, hogy a várások megosszák egymással értékes gazdasági, műszaki, szervezési ismereteiket és tapasztalataikat (a know howt), kapcsolják össze az egyes városokat gyorsforgalmi utakkal, ugyanakkor a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a sport vagy a turizmus révén is, írja a közlemény.

 


Like it? Share with your friends!

5 Comments

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 1. És milyen ez a nemzeti liberális párt?Ha valaki olvassa ezt a cikket Erdélyből akkor légyszi írja ide kommentben,hogy ez most jó nekünk,hogy ilyen polgármestere van ennek a 4 városnak?Persze tudom,hogy a politikusok sokszor változtatják a véleményüket ha az érdekük úgy kívánja….

  Romániában merev elutasítás fogadta az autonómianyilatkozatot.

  “Tág teret kapott a sajtóban Ludovic
  Orban ellenzéki pártvezető, a Nemzeti Liberális Párt (PNL)
  elnöke elutasító nyilatkozata is, aki szintén az – országot egységes és
  oszthatatlan nemzetállamként meghatározó – alkotmányra hivatkozva
  utasította el a magyar politikusok követelését.”

  https://intermatrix.hu/Sz%C3%A9kely-auton%C3%B3mia-%C3%B6r%C3%B6k-vaj%C3%BAd%C3%A1s
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Nemzeti_Liber%C3%A1lis_P%C3%A1rt_(Rom%C3%A1nia)

  1. A liberális párt semmivel sem különb,mint a többi román párt.A román politika tipikus:,,arra állnak amerre fúj a szél”.Annak függvényében cselekednek,nyilatkoznak ,hogy milyen ,,utasítást” kapnak ,,felülről” !Én személyszerint nem sok reményt fűzök ehhez az AVE-hoz.

 2. ez a PNL: fix az a soros szervezet aki Magyarorszagon tamadja a kormanyt. szoval , csak ovatosan !

 3. a PNL-sek romaniaban azok kik elvettek erdelyt !! szoval nem magyaroknak szedik szet romaniat, hanem soros fele xenofob romanoknak

 4. ezek a PNLsek vonultak vegig anno es fureszeltek le fejeket, fejszevel nyakaztak azokat a szekelyeket, kiket elkaptak az uton Antonescu emberei. ok voltak a vasgarda.

Kérjük oszd meg a cikket

Mivel a Facebook korlátozza a hírek automatikus megjelenítését, ezért arra kérünk, hogy oszd meg személyesen a cikket, ezzel jelentős mértékben segítve az oldalt hatékonyságát. Köszönjük