Megkérdeztük Sargentiniéket, hogy miért lopnak a PS-től, de a Baloldali Zöldek nem túl nagy meglepetésre hallgatnak (Videó!)

Nem válaszolnak a PestiSrácok.hu-nak a Baloldali Zöldek (GroenLinks) szerkesztőségünk arra szeretett volna magyarázatot kapni, hogy a társaság elhíresült figurája, Judith Sargentini főszereplésével készült, Magyarországot és Orbán Viktort lejáratni igyekező, a napokban közzétett propagandafilmjükben miért használták portálunk engedélye nélkül az általunk készített videót, amelyről minden sajtóetikai szabályt nélkülözve még a PS-logót is eltüntették. Mint arról beszámoltunk, Sargentini csapata hasonlóan járt több más, magyarországi szerkesztőséggel szemben is, és egyelőre nincs arról tudomásunk, hogy bármelyikünknek választ adtak volna tettükre. 

A történtek külön pikantériája, hogy a Baloldali Zöldek olyan portáltól – a PestiSrácok.hu-tól – loptak arcátlanul, amelyet az ellenségüknek tartanak, a helyzet fonákságát csak tetézi, hogy mindezt azért tették, hogy alátámasszák alaptalan rágalmaikat, amelyekkel folyamatosan támadják Magyarországot és annak kormányát.

Aki arra gondolna, hogy az elmaradt jogdíjak miatt szomorkodunk, az téved: amennyiben Judith Sargentiniék megkeresték volna szerkesztőségünket, természetesen ellenszolgáltatás nélkül a rendelkezésükre bocsátottuk volna a kért anyagokat, de nem tettek ilyet. A PestiSrácok.hu saját készítésű, a GroenLinks által ellopott, és a PS-logótól „megszabadított” videója a fenti filmben 6:28 és 6:51 perc között látható.

A hazai sajtó gyakorlatában mindennapos, hogy szerkesztőségek megkeresik egymást, ha szükségük van egy-egy kisfilmre, vagy annak egy részletére, és a tapasztalat azt mutatja, hogy ettől senki nem zárkózik el akkor sem, ha a szellemi tulajdon gazdája, és a kérelmező történetesen nem egy politikai oldalon állnak. Ez a gyakorlat itthon olajozottan működik, ritka a vita, vagy a sértődés.

Az Európai Zöldeknél a jelek szerint az etika mást jelent akkor, ha Sargentini beszél arról, és mást, ha cselekszik, mert úgy tűnik, akkor belefér a pofátlan lopás is. Lapunk írt az európai zöldeknek, Sargentini pártjának, a videó készítőinek a PS kiblőrözése miatt, de fülük botját sem mozdítják. A PestiSrácok.hu szerkesztőségét türelmes emberek alkotják, továbbra is várjuk a GroenLinks válaszát. Amúgy a Baloldali Zöldek a magyar büntető törvénykönyv szerint olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatók, amely miatt akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.  

A V4NA Nemzetközi Hírügynökség szerint a GroenLinks, vagyis a Baloldali Zöldek Judith Sargentiniről közelmúltban megjelent videója hemzseg a jogsértésektől, a holland baloldali párt egy olyan összevágott propagandaanyagot tett közzé, amelyben forrásfeltüntetés és felhasználási engedély nélkül használt fel több magyar médium, így a magyar köztévé archívumába tartozó, szerzői jog által védett videóanyagot. Sargentini és csapata többek között a PestiSrácok.hu anyagait is felhasználta, a logónkat “intelligens” módon kitakarta, majd így használta fel saját kampánycéljaira.

A videó forrása: Youtube/Groenlinks

Fotó: Horváth Péter Gyula/PestiSrácok.hu

Forrás