Megalakul a világ első Facebook rendőrsége

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A világon elsőként Ausztráliában állítanak fel külön a Facebookra és a Google-re fókuszáló versenyellenes hivatalt, az ország azon stratégiájának részeként, amely a nagy amerikai techcégek megfékezésére irányul.

Az új hatóság a tervek szerint azokba a féltve őrzött algoritmusokba is betekinthetne, amelyek arról döntenek, ki milyen hirdetést, keresési találatot vagy posztot lát a begyűjtött adatai felhasználásának eredményeként.

Az Ausztráliai Verseny- és Fogyasztói Bizottság (ACCC) 18 hónapon keresztül vizsgálta a Google, a Facebook és más technológiai platformok hatásait az országon belül. Az alapos vizsgálatról készült 600 oldalas jelentésben most 23 ajánlást fogalmazott meg a bizottság, amivel a két megnevezett cég szabályozását és a nagyobb technológiai versenyt sürgetik.

Ausztrália kincstárnoka, Josh Frydenberg már reagált is a jelentésre, szerinte „egyértelműen a világ legnagyobb hatalommal és értékkel bíró cégeiről van szó”, és ezért „felelősségre vonhatónak és átláthatóbbnak kell lenniük”. Az ACCC szerint a digitális platformok tisztességtelen szerződési feltételeit törvényben kell tiltani.

A szervezet javaslatai között szerepel, hogy az automatikus adatgyűjtésről szóló beállítás kikapcsolt alapállapotban legyen, vagyis mindig beleegyezést kelljen kérni a felhasználóktól, akiknek aztán legyen lehetősége követni, hogy kik és mire használják fel a személyes információit.

Mivel a Google és a Facebook együtt az ország online hirdetési piacának 71 százalékát foglalja el, a médiacégek védelmét is javasolja az ACCC, amely adómentessé tenné a közügyekkel foglalkozó sajtótermékeknek való adományozást, és nagyobb támogatást biztosítana a helyi médiának és a médiatudatosságra nevelő szervezeteknek is.

Ausztrália 24,6 millió fős lakosságából havonta 19,2 millióan használják a Google keresőjét, 17,6 millióan néznek Youtube-ot, 17,3 millióan felhasználói a Facebooknak és 11,2 millióan Instagramoznak az ausztrál ABC adatai szerint.

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel