Még korunk egyik legnagyobb spirituális tanítója is a migráns válság veszélyeire figyelmeztet – Eckhart Tolle: Menekültválság Európában

Eckhart Tolle-ét napjaink egyik legnagyobb nyugati spirituális tanítónak tartják. Hiperliberális, “szeretet-rezgő”, megvilágosodást kereső emberek tömegei követik a tanításait. Könyvei mind bestsellerek lettek, előadásai világszerte telt házzal zajlanak. Azonban érdekes módon, amikor egy egyébként menekült segítéssel foglalkozó hölgy, erről a témáról kérdezte, nem éppen számára tetszetős választ kapott.

A válasza értékelésében, azt is figyelembe kell venni, mikor mondta, valamint kinek mondta. Még a válság totális elharapózódása, és néhány nagyobb terror esemény előtt. A guru a válaszában, előbb megpróbál a hallgató álláspontjához közelíteni és onnan vezetni tovább nagyon diszkréten a fonalat.

A videó eredetije Eckhart Tolle hivatalos weboldalán az ún. Community Clips videók között található.   A teljes angol nyelvű videó a ITT tekinthető meg.

Nem igazán bevándorlás párti beszéd. Annyira nem, hogy a hiperliberális magyar spirituális csoport, akik feltöltötték a feliratozott videót, a kritikusabb részeket inkább le is vágták róla. Főleg a lemaradt 4 percben magyarázza el Tolle, hogy azért nem mindegy milyen országból jönnek és ha annak a kollektív tudatában középkori vallási dogmatikus állapotok uralkodnak akkor az integrációs kihívás nagyon nagy lesz. Én az eredeti angol videót is meghallgattam hozzá, amiből nem hiányzik a kritikusabb rész sem. A beszéd első, migráns-barátibb része magyar felirattal:

Tehát én úgy értékelem a teljes beszédet, hogy nagyon finoman, de még ő is felhívta a bevándorlás veszélyekre a figyelmet, már 2015 előtt. Elmondja, nem csak szívvel, hanem ésszel kell tenni a dolgokat. Mi még éppen hogy kikerültünk a nagy háborúból éppen hogy csak elindultunk a tolerancia együttérzés útján itt Európában, amiért évszázadokat szenvedtünk és ez még nagyon törékeny. Viszont a bevándorlók még egy középkori szinten vannak.

Arról is beszél, hogy az egy dolog, ha gazdaságilag itt vannak, dolgoznak vagy valami, (ami már azért mára kiderült, hogy nem épp így van,) de nagyon fontos az integráció, mert mindent ez dönt el. Ha integrálódnak változhatnak és ez nagyot lendíthet az ő népük egész kollektív szellemi szintjén. De ha nem integrálódnak akkor az “baj”.

Felhívta a figyelmet a no-go zónák kialakulásának veszélyére. (társadalom a társadalomban) Az elkülönülés, akadályozza az integrációt és a befogadó toleráns országot visszavetheti egy előző kevésbé toleráns állapotba. Szóval szerintem nagyon finoman de kiosztotta az ész nélkül befogadó embereket, országokat.