Már úton az emberi agyhoz kapcsolódó számítógép

Kérlek segíts egy megosztással a cenzúra ellen! Köszönöm!

A jelek szerint igen kiemelkedő fejlesztésen dolgoznak a milliárdos Elon Musk és kutatói. A napokban a vállalkozó bejelentette:

Neuralink nevű startupja közel került ahhoz, hogy az embereket összekösse a számítógépekkel – ez az első agy-gép interfész.

Musk a Twitteren közölte az újdonságot, de egyelőre nem szolgált részletekkel.

A Neuralinket 2016-ban kezdték el készíteni, azzal az ambíciózus céllal, hogy olyan hardware-t fejlesszenek, amely képes javítani, felturbózni az emberi agyat – ugyanakkor igen keveset tudni arról, hogyan is működik pontosan mindez.

Elon Musk szerint az emberi agy csak a számítógépes interfésszel veheti fel a versenyt a technológiával

Elon Musk szerint az emberi agy csak a számítógépes interfésszel veheti fel a versenyt a technológiával

A startup weboldala „ultra nagy sávszélességű” kapcsolatként említi az emberi agy és a számítógép között ezt a futurisztikus technológiát.

Elon Musk gyakran hozta szóba az utóbbi időben, hogy a mesterséges intelligencia egzisztenciális kockázatot jelenthet az emberiség számára – egy ilyen interfész elmondása szerint elengedhetetlen ahhoz, hogy az emberek a jövőben versenyezni tudjanak a modern technológiákkal.

Egy 2016-os konferencián például kifejtette, megvan az esélye annak, hogy a mesterséges intelligencia gépek tudása mellett az „emberekkel úgy lehetne bánni, mint holmi háziállatokkal” az agy-számítógép interfész nélkül.

„Én sem örülnék, ha olyanná válnék, mint egy házimacska – mondta. – Úgy gondolom, az egyetlen megoldás ez ellen, ha az emberek is kapnak egy mesterséges intelligencia-segítséget”.

Neuralink technológia véleménye szerint elérhetővé teszi az emberek számára, hogy „hatékonyan összeolvadhassanak a mesterséges intelligenciával”.

Nature Nanotechnology-ban 2015-ben megjelent tanulmány egyébként már leírta annak lehetőségét, hogyan lehet egy rugalmas áramkört bejuttatni egy élő agyba.

Charles Lieber Harvard-kutató, aki a tanulmány társszerzője, elmondta:megpróbálják elhomályosítani az elektronikus áramkörök és a neurális áramkörök közötti különbséget. Már akkor úgy vélték, forradalmasítani tudják képességüket az aggyal való összekapcsolódásra.

Ugyanakkor, annak ellenére, hogy a technológia képes növelni az emberi agyat, a szakemberek arra figyelmeztetnek: az emberi agy-számítógép interfészt is veszélyeztethetik, pontosabban eltéríthetik a rossz céllal használt mesterséges intelligenciák.

Ezek a „forgatókönyvek” pedig oda vezethetnek, hogy az MI kontrollálja a gondolatokat, döntéseket és érzelmeket, az agy és a számítógép összekötése következtében.

„A technológiai fejlesztések azt jelentik, olyan világ felé haladunk, melyben az emberek mentális folyamatait dekódolhatjuk, vagyis közvetlenül manipulálhatjuk a szándékaikat, érzelmeiket és döntéseiket” – írták a Nature-ben megjelent tanulmányhoz idegtudósok, etikusok és gépi intelligencia mérnökök.

A neurotechnológiák lehetséges klinikai és szociális előnyei hatalmasak. Ahhoz azonban, hogy ezeket használhassuk, úgy kell irányítanunk fejlődésüket, hogy tiszteletben tartsák, védjék és lehetővé tegyék mindazt, ami az emberiségben a legjobb – tették hozzá a szakemberek.

László Adrienn

NÉZZ SZÉT A KATEGORIZÁL TÉMAKÖREINK CIKKEI KÖZÖTT:

ELTITKOLT VILÁG | AKTUÁLIS HÍREKKözéletJárványNagyvilágNemzetiNeoLiberálisVeszélyZónaDiktatúraBevándorlásRasszizmusÉrdekességekEltitkolvaVideókTeljes adások

Republished by Blog Post Promoter

Oszd meg a cikket ismerőseiddel